Jubel i andelsforening: Vinder kamp om 400 mio. over kommune

Den lange strid mellem andelsforeningen Grøndalsvænge og Københavns Kommune ser ud til at være slut. Københavns Kommune bryder loven ved at fastholde 100 år gammel klausul, siger Statsforvaltningen.

Beboerne i Andelsboligforeningen Grøndalsvænge kan glæde sig over, at deres boliger er alligevel er omkring en million kroner mere værd i gennemsnit, end hvad Københavns Kommune fastholdte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Champagnepropperne kommer til at springe i andelsboligforeningen Grøndalsvænge i aften. Foreningen har således trukket det længste strå i kampen mod Københavns Kommune, og dermed kan andelsboligforeningen lægge knap 400 mio. kr. til værdien af andelsboligerne.

Striden synes afgjort, efter Statsforvaltningen i dag har afgjort, at Københavns Kommune har handlet ulovligt over for Grøndalsvænge.

Københavns Kommune har med en 100 år gammel servitut i hånden fastholdt, at kun andelsforeningens boliger måtte stige i værdi, mens foreningens grunde ikke måtte stige i værdi. Det har foreningen ellers ladet ske siden 2004, hvor Grøndalsvænge købte sig fri af en tilbagekøbsklausul for 80 mio. kr.

Håndhævelsen af servitutten betyder, at de 389 grunde i Grøndalsvænge er knap 400 mio. kr. mindre værd end antaget. Men ifølge Statsforvaltningen har kommunen altså slet ikke ret til at håndhæve den gamle klausul.

»Efter Statsforvaltningens opfattelse kan Københavns Kommune således ikke lovligt, efter de regler som Statsforvaltningen påser overholdelsen af, håndhæve bestemmelsen i skødernes punkt 6 om forbud mod fortjeneste ved videresalg af andele i Andelsboligforeningen Grøndalsvænge,« skriver Statsforvaltningen i afgørelsen.

Statsforvaltningen har anmodet Københavns Borgerrepræsentation om inden to måneder at oplyse, hvad Statsforvaltningens udtalelse giver borgerrepræsentationen anledning til. Kommunen er altså ikke tvunget til at følge afgørelsen.

Dog har Københavns overborgmester Frank Jensen tidligere udtalt til Politiken, at kommunen vil følge Statsforvaltningens afgørelse.

»Hvis Statsforvaltningen vurderer, at kommunen ikke har ret til at håndhæve servitutten, så er det min opfattelse, at vi skal ophøre med at håndhæve den. Så længe vurderingen ikke påvirker vores ret til at håndhæve andre historiske klausuler, hvor kommunen har økonomiske interesser, men alene er knyttet til Grøndalsvænge, så er det min og Socialdemokraternes opfattelse, at så stopper sagen her," udtalte han til avisen.

Hos Grøndalsvænge har formand Bjarne Jepsen modtaget nyheden med stor glæde, og han forventer, at Københavns Kommune retter ind efter Statsforvaltningens vurdering af sagen.

»Vi forventer og håber, at kommunen nu lader handling følge ord og dropper sagen. Så vi har på vores advokats opfordring udnævnt 9. september til at være flagdag i Grøndalsvænge,« siger han.

Med håndhævelsen af klausulen var Grøndalsvænge kastet ud i et kæmpe kaos, da mange af boligerne gennem de senere år er handlet til markedsprisen - hvilket altså ifølge Københavns Kommune, der fastholdte den 100 år gamle klausul, var til en for høj pris.

Dermed var der udsigt til, at mange af beboerne i foreningen måtte anlægge sager mod hinanden på kryds og tværs for at forsøge at få nogle af de penge tilbage, som de havde betalt i overpris. Men hvis kommunen vælger at droppe håndhævelsen af den gamle klausul, kan alle disser sager droppes.

»Når man tænker på, at den her sag har kørt i halvandet år, og at hundredevis af familier har hængt i et økonomisk og følelsesmæssigt limbo, så håber og tror vi på en hurtig og klar besked fra kommunen om, at den retter ind,« siger Bjarne Jepsen og tilføjer:

»Det er klart, at vi er ovenud lykkelige med den her afgørelse i hånden. Vi har følt os retsløse og hundredevis af familier har hængt i et juridisk og økonomisk tomrum. Det har været megahårdt for mange. Så vi håber virkelig, at det stopper her.«