Hoteller og spisesteder har skabt flest nye job siden krisen

Siden finanskrisen er hotel- og restaurationsbranchen den sektor, som har skabt flest nye job. Arbejdsmarkedsforsker mener dog, at man bør spise brød til tallene.

Foto: Axel Schütt. Der dækkes op til flere fæster i hotel- og restaurationsbranchen - den sektor, som siden finanskrisen også har fået flest nye hænder til at klare opgaven.
Læs mere
Fold sammen

Mens mange brancher har måttet spænde livremmen ind under finanskrisen, er det siden 2008 gået frem for hotel- og restaurationsbranchen. Det viser en analyse fra brancheforeningen Horesta, skriver Jyllands-Posten.

Med over 10.000 nye job og en procentuel fremgang på 11,9 pct. lægger sektoren sig i front, når det gælder privat beskæftigelse siden krisen. Kun på undervisningsområdet er der kommet et tilsvarende antal nye job, men vel at mærke i offentligt regi.

Horestas adm. direktør, Katja K. Østergaard, udtaler til Jyllands-Posten, at tallene kan skyldes Noma-effekten. Altså at dansk gastronomi har fået flere danskere til både at åbne nye spisesteder og ikke mindst besøge dem.

Professor og arbejdsmarkedsforsker Ralf Andreas Wilke fra CBS tager dog udviklingen med et gran salt. Han forklarer, at job i restaurationsbranchen er lette at skabe, men ofte forsvinder lige så let igen, og at mange af de ofte lavtlønnede ansatte sandsynligvis kommer fra andre lande end Danmark.

»Det er en flot fremgang, men hvis den hurtigst voksende sektor eksempelvis var teknologibranchen, ville det være bedre for det danske arbejdsmarked og den danske økonomi,« siger han til Jyllands-Posten og fremhæver, at sektorer som handel, transport og industri siden finanskrisen har sagt farvel til mere end 100.000 ansatte.