Vi spiser og bygger os til flere job

Restauranter og byggevirksomheder sugede arbejdskraft til sig i foråret, mens supermarkeder, banker og telesektoren måtte skille sig af med ansatte, viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

Foto: Katrine Emilie Andersen. Det går godt i restaurationsbranchen, fordi 2015 har været et godt turistår, og fordi mange danskere - ikke mindst i hovedstaden - ændrer livsstil og går mere ud at spise end tidligere.
Læs mere
Fold sammen

Danskerne spiste og byggede sig til flere job på landets restauranter og byggepladser i årets andet kvartal. Samtidig blev der skabt færre job i supermarkeder, varehuse, teleselskaber og banker. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Således gav restauranter og byggevirksomheder arbejde til 1.287 flere fuldtidsansatte i andet kvartal i år sammenlignet med første kvartal. Imens måtte supermarkeder, varehuse, televirksomheder og banker skille sig af med 651 fuldtidsansatte i samme periode. Dermed gav andet kvartal i alt 6.245 flere fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere end i første kvartal, viser analysen.

Udviklingen vidner om, at økonomien fortsat er i fremgang, selv om væksten sker langsommere end før, forklarer økonom Mira Lie Nielsen fra Dansk Erhverv.

»Tre af fem nye job opstår i relation til byggeriet, og væksten skyldes ikke længere kun store offentlige anlægsprojekter, men i lige så høj grad private renoveringer i takt med, at boligmarkedet er kommet op i gear,« siger hun i en pressemeddelelse.

Ifølge Mira Lie Nielsen går det også godt i restaurationsbranchen, fordi 2015 har været et godt turistår, og fordi mange danskere - ikke mindst i hovedstaden - ændrer livsstil og går mere ud at spise end tidligere.

Omvendt er der sket en tilbagegang for supermarkeder, varehuse, teleselskaber og pengeinstitutter. Det skyldes ifølge Dansk Erhverv, at discountbutikker vinder frem på bekostning af supermarkeder, ligesom skærpet konkurrence og øget digitalisering koster arbejdspladser.