Hejre presser prisen på DONG

Staten og den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs må kigge bekymret på udviklingen 5,5 km nede under Nordsøens bølger et sted 292 km vest for Esbjerg. Her ligger det store Hejre-felt, og situationen her er ved at udvikle sig i den helt forkerte retning for ejerne af den store danske energikoncern DONG Energy.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor alvorligt det er er endnu uklart. Men et hint kom i sidste uge, da DONG nedskrev med 16 mia. kroner. Forklaringen lød på lave oliepriser og mindre oliereserver end forventet. Og så fik vi at vide, at der er udfordringer på Hejre-feltet, og at nedskrivningerne også kom herfra.

Men meget tyder nu på, at hovedparten af den største nedskrivning i danmarkshistorien skyldes den ulykkelige situation på netop Hejre-feltet. Det fortæller flere kilder, mens DONG ikke vil sige mere om Hejre.

DONG og topchef Henrik Poulsen kan selvfølgelig vælge at være ligeglade med, om offentligheden kender baggrunden for nedskrivningen. Men det er en svær vej at gå på et tidspunkt, hvor det danske energiselskab gerne vil på børsen.

For de investorer, som snart skal købe sig ind i DONG, vil næppe være tilfredse, hvis ikke DONG vil forklare, hvad der er sket på Hejre-feltet, og hvad det betyder for selskabet. En ting er nemlig at revurdere værdien af sine egne aktiver på grund af de generelt faldende olie- og elektricitetspriser. Det har været nødvendigt i det nuværende marked, og det kan investorerne til en vis grad leve med, fordi de kan have forhåbninger om bedre tider, hvis markedet vender. Men hvis hovedparten af nedskrivningerne kommer fra de ulykker, som er væltet ned over det store Hejre-felt, er det en helt anden sag.

I det scenarie går DONG på børsen med en meget stor usikkerhed, som vil være svær at prissætte. I sidste ende vil logikken på aktiemarkedet betyde, at staten og Goldman Sachs kan se frem til en lavere pris, når børsnoteringen af DONG efter planen finder sted inden næste forår.

Hejre-feltet er stort og er udset til i fremtiden at stå for 20 pct. af Danmarks samlede olieproduktion, og det kan være med til at sikre, at Danmark er selvforsynende i flere år frem. Derfor kommer selskabet ikke uden om en grundig gennemgang af Hejre-feltet i det børsprospekt, som vil danne baggrund for børsnoteringen. Og det særligt efter OW Bunker-skandalen, hvor oliehandelsselskabet gik konkurs efter syv måneder, og som har fået investorer og myndigheder til nidkært at holde øje med, hvilke oplysninger, der står i et børsprospekt, og hvor detaljerede de er.

Hvorfor Henrik Poulsen og DONG holder kortene om problemerne i Hejre-feltet så tæt til kroppen, står hen i det uvisse. Det mest sandsynlige er, at investorerne alligevel på et tidspunkt vil have ham til at uddybe, hvor de historiske nedskrivningerne kom fra.