Problembarn nummer ét hedder Hejre

Olie- og gasfeltet Hejre er blevet DONGs helt særlige problembarn. Problemerne, som DONG oplever, kommer bag på ekspert, og internt i DONG har man givet Hejre et nærmest tragisk øgenavn.

Over for Berlingske vurderer flere, at det grundet de tekniske udfordringer på Hejre-feltet kan koste mellem 60-70 dollar per tønde, hvis Hejre skal være en forretning for DONG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internt i DONG har man givet Hejre-oliefelt et kælenavn, som ikke er kærligt ment. Energi­selskabets prestigefyldte felt bliver i hovedkvarteret kaldt for en »Mong«, opkaldt efter Statoil-raffinaderiet Mongstad, der i sin tid blev 95 pct. dyrere end ventet.

Det lidet flatterende navn afspejler en trist virkelighed for Hejre-feltet, som der er blevet nedskrevet store milliardbeløb på, og som efter Berlingskes oplysninger afholdt A.P. Møller - Mærsk fra at købe hele DONGs olie- og gasforretning.

For meget af det, der kunne gå galt med planlægningen af Hejre, er gået galt. Også ting, som man kunne forvente, at et erfarent selskab som DONG ville have styr på – for eksempel er topdelen af olieplatformen blevet for tung til, at nogen kran kan løfte den.

»Man sidder tilbage med en stille undren,« siger historiker Morten Hahn-Pedersen, der for tiden arbejder på en bog om den danske oliehistorie.

»Nogle af de problemer, man er løbet ind i med størrelse og vægt, er ikke imponerende. Og man spekulerer på, hvordan i alverden det har kunnet gå så galt.«

Ikke godt nok

Disse spekulationer gør man sig også internt i DONG og i oliedanmark generelt, og diagnosen lyder, at DONG Energy er gået for hurtigt frem med Hejre-feltet.

»De har haft et inkompetent vurderingsprogram. De har simpelthen ikke gjort deres arbejde godt nok,« lyder det fra en kilde.

Denne vurdering deles af flere, og undren er særligt stor, fordi Hejre-feltet er så vigtigt for DONG, der selv kalder Hejre for »en ny æra i den danske Nordsø«.

Selv om det lyder bombastisk, så er der noget om snakken, for Hejre skal ifølge Energistyrelsens fremskrivninger levere over 20 procent af den samlede danske olieproduktion i 2017. Desuden var DONG-fundet noget af et lyspunkt i en tid, hvor det stadig er de ældre felter i Nordsøen, der trækker den danske olieproduktion.

»Hejre var en af de ting, der gav optimisme, fordi man fandt strukturer i en helt anden dybde, end man ellers var vant til. Det var en saltvandsindsprøjtning til offshore-industrien,« siger Morten Hahn-Pedersen.

Saltvand eller brakvand

Hejre skulle imidlertid også have været en saltvandindsprøjtning til statskassen, hvor Hejre alt efter olie- og gasprisniveau skulle have bidraget ganske meget til det i øjeblikket stærkt faldende provenu fra Nordsø-olien.

Men olieprisfaldet presser ikke blot statskassen, presser det også Hejre-projektet i sig selv. Over for Jyllands-Posten har kilder vurderet, at den såkaldte ligevægtspris for at hente en tønde olie op fra Hejre er på 60 dollar for en tønde.

Over for Berlingske vurderer flere, at det grundet de tekniske udfordringer på Hejre-feltet kan koste mellem 60-70 dollar per tønde, hvis Hejre skal være en forretning for DONG.