Gigantiske udsving i afkastet for 2009

En af verdens største kapitalforvaltere, der sidder på en 1800 mia. kr. stor pengekasse, ridser en række scenarier op for 2009. Afkastet på aktier vil være på mellem minus 25 og plus 40 pct.

Den markante usikkerhed på finansmarkederne betyder, at aktiemarkederne både kan stige 40 pct. og falde 25 pct. i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Vil økonomien igen opleve vækst i 2009, eller går vi mod en hård landing, eller ligefrem en depression? Det har enorm betydning for udviklingen på aktiemarkedet i 2009.

Den store London-baserede kapitalforvalter Aviva Investors, der styrer en formue på 235 milliarder pund, eller 1.800 milliarder kr., har regnet på, hvad den globale økonomiske udvikling kan betyde for aktie- og obligationsmarkederne i 2009.

Hvis den globale økonomi oplever en "hård landing", altså en periode med recession i USA, Europa, Kina og Japan, så ventes de amerikanske aktiemarkeder at stige med 15 pct., fordi mange investorer er nervøse for, at det går endnu mere galt. Europæiske aktier ventes i store træk at følge udviklingen på verdens suverænt vigtigste aktiemarked.Der er, ifølge Aviva, 50 pct. sandsynlighed for, at det scenarie bliver realiteten.

Afkast på mellem minus 25 og plus 40 pct.
Men der er ifølge Aviva 40 pct. risiko for en egentlig depression. Og selv om den ikke får samme ødelæggende effekt som depressionen i 1930erne, så vil det betyde, at amerikanske aktier får yderligere klø, og vil falde med ca. 25 pct. fra det nuværende niveau, vurderer Aviva.

Der er dog også en mulighed for, at verdensøkonomien kommer solidt tilbage på vækstsporet allerede i år, og hvis det sker, så vil amerikanske aktier kunne stige med ikke mindre end 40 pct. Aviva vurderer dog, at sandsynligheden for det scenarie er helt nede på 10 pct.

LÆS MERE I BERLINGSKE TIDENDE I MORGEN