Storbank forudser voldsomme USA-aktiestigninger i 2009

Den amerikanske økonomi vil begynde at vende i andet halvår, og derfor vil amerikanske aktier stige med 8 pct. i 2009, mens japanske aktier vil ligge fladt, og Indien falde markant. Sådan lyder spådommen fra storbanken Morgan Stanley.

Amerikanske aktier spås at stige 8 pct. i 2009, mens investorer bør holde sig fra Indien, siger storbanken Morgan Stanley. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid / Reuters
Efter det katastrofale 2008 sluttede det amerikanske Standard & Poor's 500-indeks i 903 point da nytårsklokkerne slog 12 i forgårs. Men om præcist et år vil indekset ligge i 975 point, eller knap 8 pct. højere end i dag.

Det er i hvert fald vurderingen fra Morgan Stanley, der er en af verdens største børsmæglere. Bankens analytikere vurderer også, at det brede japanske Topix-indeks vil slutte 2009 i 870 point, eller blot 1,2 pct. højere end nu, mens vurderingen er at det indiske Sensex-indeks i år vil ende på 8.559 point, eller hele 14 pct. lavere end i dag.

USA bestemmer retningen i Europa
Når det gælder europæiske aktier anbefaler Morgan Stanley at investorerne fortsat er defensive, men også at man forsigtigt kan begynde at opkøbe finansielt stærke konjunkturafhængige selskaber.

Analytikerne anbefaler, at investorer i europæiske aktier ser mod vest, når de skal vurdere retningen på aktiekurserne. Vendingen i aktiemarkedet vil nemlig være afhængig af de amerikanske boligpriser, en vending i virksomhedernes indtjening, og at faldet i gælden flader ud.

"Vores taktiske indikatorer giver fortsat et købssignal, men med så udfordrende fundamentale forhold foretrækker vi at ligge kontant, når man ser på forholdet mellem risiko og afkast," skriver analytikerne.

Købsmuligheder i Kina
Kinesiske aktier blev i 2008 ramt af en lige højre, men det betyder også at prissætningen for børsnoterede kinesiske selskaber er faldet markant, samtidig med at der er gode muligheder for massive finanspolitiske støtteprogrammer. Men analytikerne advarer om, at man skal holde sig til de finansielt sundeste virksomheder, og at det er bedst at investere i selskaber, der er eksponeret mod lokalt forbrug frem for globale konjunkturafhængige selskaber. Derfor bør investorerne holde sig fra industri-, teknologi-, energi- og materialeselskaber.

LÆS MERE I BERLINGSKE BUSINESS I MORGEN