Storinvestor: Obama afgørende for aktiemarkedet i 2009

En af verdens absolut største investorer, Blackrock, er meget forsigtige optimister med hensyn til markedsudviklingen i 2009. Gennemførslen af en ny redningspakke for amerikansk økonomi ventes at blive afgørende.

Den kommende amerikanske præsident, Barack Obama, ventes at hjælpe aktiemarkederne med en gigantisk økonomisk redningspakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Der vil næppe være de store udsving på aktiemarkederne før 20. januar, når Barack Obama indtager det ovale kontor i det Hvide Hus. Det vurderer en af verdens absolut største kapitalforvaltere, Blackrock, der styrer en formue på knap 1.300 milliarder dollar, eller 6.900 milliarder kr.

"Når det gælder investeringsstrategi er nøglespørgsmålet for investorerne i det nye år det forventede omfang, timing og effekt af de planer den nye Obama administration har for at stimulere økonomien. Der er en stærk politisk motivation for den kommende præsident til at komme hurtigt i gang, og mange investorer venter en pakke til mere end 750 milliarder dollar i offentligt forbrug og skattelettelser. I begyndelsen vil forventningerne sikkert blive opfyldt, fordi de fleste accepterer nødvendigheden af en stor og hurtigtvirkende pakke, men der vil formentlig komme komplikationer efter offentliggørelsen, som måske vil forhindre et kursrally i at bide sig fast," skriver Blackrock i en analyse.

Tro på vending i økonomien i slutningen af 2009
Grundlæggende tror Blackrock på at den amerikanske økonomi vil blive rettet op i slutningen af året, og at der derfor er mulighed for at finansmarkederne måske vil stige inden i forventning om at den økonomiske krise vil blive vendt.

Men samtidig advarer Blackrock om, at der ikke er nogen garanti for at verdens største økonomi rent faktisk vil vende i andet halvår, selv om aktiemarkederne i slutningen af 2008 steg, og kursudsvingene blev mindre voldsomme.

"Vi har fortsat færre aktier end normalt, men fortsætter med langsomt at opbygge positioner i kreditobligationer, og har fortsat appetit på at fastholde vores positioner i statsobligationer, på grund af kollapset i globale pengemarkedsrenter. Vi har trimmet vores eksponering mod råvarer, fordi OPEC's beslutning om at skære olieproduktionen formentlig ikke kan kompensere for en faldende efterspørgsel i begyndelsen af 2009," skriver Blackrock.

Problemer forude i Europa
Blackrock er betydeligt mere nervøs for udviklingen i Kontinentaleuropa, fordi Den Europæiske Centralbank ikke har været lige så aggressiv på pengepolitikken som den amerikanske centralbank, og fordi EU mangler den politiske styrke til at koordinere statslig støtte til samfundsøkonomierne, sammenlignet med mulighederne for den kommende amerikanske præsident.

"Der er tilsyneladende en større appetit for både finanspolitisk og pengepolitisk stimulation i USA og Storbritanien end der er i Kontinentaleuropa og Japan. Men vi har for nyligt set, at det kan føre til nogle ekstremt uønskede sideeffekter i finansmarkederne, specielt valutamarkederne. Den voldsomme stigning for euro og yen er både skadelig for landenes eksport, og for stabilitet af andre økonomier," skriver Blackrock, og henviser blandt andet til, at det engelske bund nu er blevet mere svækket end ved den voldsomme valutakrise i 1992.

LÆS MERE I BERLINGSKE TIDENDE I MORGEN.