Forskellighed skabte den gode idé

Det var det faglige miks, der lagde grunden for det, der ligner en ny dansk medicosucces.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et halvt år siden var de studerende på hvert sit studie og kendte ikke hinanden. I dag er de på vej mod etableringen af virksomheden Immeasure med et milliardpotentiale inden for proteinmåling.

Før var de bare de tre studerende på DTU. Kristina Agergaard, der læste bioteknologi, Martin Sørensen, der læste fysik og nanoteknologi, Pranjul Shah, der var Ph.d.–studerende i microfluide systemer og så Paw Linneman Larsen, der var studerende i innovationsledelse og forretningsudvikling på Copenhagen Business School, CBS.

I sommer slog de pjalterne sammen med det formål at udvikle et projekt til de danske universiteters iværksætterkonkurrence, Venture Cup. Det endte med en idé, der var så god, at de vandt den regionale finale i København.

Og selv om de stadig er studerende, er de nu ved at udvikle en prototype og patentere ideen til et nyt medicoteknisk produkt, der på én gang og få minutter kan måle koncentrationen af flere forskellige proteiner i blodet.

Det vil være en nyskabelse inden for diagnosticering af sygdomme, der ellers er en langsommelig proces, da målingen for hvert enkelt protein tager mellem fire og seks timer plus, at der kun måles for et protein ad gangen.

Det giver pres på laboratorierne, og derfor kan en diagnose være døgn undervejs – til ulempe for både hospitalsvæsen og patienten.

- Med vores produkt vil man på afdelingen kunne fastslå koncentrationen af alle former for protein i blodet på fem minutter. Det vil gøre det lettere for dem, der arbejder med diagnosticering, give et mindre forbrug af kemikalier, og det vil give besparelser for det offentlige. For patienten vil det betyde mindre ventetid og hurtigere behandling, siger Martin Sørensen, der nu ser frem mod den nationale finale i Venture Cup i maj.

Ifølge Martin Sørensen havde de fire ikke mødt hinanden før den første brainstorm, og de var aldrig kommet så vid uden deres forskellige baggrunde.

- Da vi satte os sammen første gang, vidste vi ikke, hvad vi skulle arbejde på. Men vi vidste, at vi havde et godt hold. Kristina havde set, hvordan man arbejder med de forskellige proteintests, og hun spurgte, hvad mulighederne var på det område. Der kunne Pranjul byde ind med sin viden om, hvad der kunne lade sig gøre teknologisk, mens jeg kunne vurdere mulighederne inden for biosensorer. Senere i forløbet kom Paw og den forretningsmæssige side af ideen med, fortæller Martin Sørensen.

Strategisk samarbejdeUden at virke særligt imponeret fastslår han, at verdensmarkedet for denne type diagnosticeringsudstyr er på seks milliarder dollar, hvoraf en stor del er i USA. Og selv om der er lang vej igen, tror han på, at produktet vil komme til at tage en pæn bid af markedet.

- Vi skal leve op til de strenge amerikanske krav. Derfor vil vi ikke selv føre det til markedet, men indgå et strategisk partnerskab med en stor spiller i markedet, hvor de udvikler produktet og fremstiller det i licens, siger Martin Sørensen, der også ser anvendelse af målemetoden til eksempelvis salmonellamålinger inden for fødevareindustrien.

I første omgang er indsatsområdet dog diagnostikken, hvor Immeasure forventer at have en samarbejdspartner på plads inden udgangen af året, og et produkt på markedet inden udgangen af 2010.