Forsinket tinglysning koster 200 mio.

Kæmpe regning for forsinket IT-system i domstolene.

Papirbunkerne fortsætter med at hobe sig op i de danske domstole, fordi det stort anlagte digitale tinglysningssystem er blevet halvandet år forsinket. Foto: Morten Juhl, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny forsinkelse af det stort anlagte system til elektronisk tinglysning vil koste yderligere 193 millioner kroner.

Det oplyser justitsminister Brian Mikkelsen (K) til Folketingets retsudvalg.

Først var det meningen, at det nye tinglysningssystem skulle være taget i brug i april 2008. Domstolene havde allerede disponeret med at skulle bruge færre ansatte, for hele den danske tinglysning skulle nu samles i Hobro.

Mere papir koster flere penge

Men IT-giganten CSC (det tidligere Datacentralen), som har til opgave at få tinglysningen til at fungere, havde ikke nogen heldig hånd bag. Projektet blev forsinket, angiveligt fordi det var svært at skaffe folk, og det blev udsat til november 2008.

Der er dog stadig ikke sket noget, og nu opgør Domstolsstyrelsen, som er myndighed for de danske domstole, at forsinkelsen samlet set vil komme til at koste danskerne 193,3 millioner kroner i 2009-kroner. Heraf kan over halvdelen - 112,1 millioner kroner - henføres til, at de planlagte effektiviseringsgevinster for 2008 og 2009 ikke kan høstes på grund af forsinkelsen.

Domstolene har derfor måttet have tillægsbevillinger på 184,6 millioner kroner, så der stadig er personale til at behandle tinglysningsopgaverne. Samtidig har der skullet bruges yderligere penge på at scanne papirer ind, nemlig alle de dokumenter, som har måttet oprettes på papir siden april 2008, hvor tinglysningssystemet ellers skulle have overtaget.

Først til september 2009

Nu er den officielle lanceringsdato september 2009, men i første omgang bliver det kun fast ejendom, der kan tinglyses digitalt. Først senere følger tinglysning af rettigheder i bilbog, personbog og andelsboligbog.

Læs mere:
Brian Mikkelsens svar til Retsudvalget (i PDF-format)
Den digitale tinglysning