Kvinder giver færre IT-fiaskoer

Der mumles i krogene om, at kvinder på projektleder­poster giver større sandsynlighed for, at et IT-system afleveres til tid og budget. En undersøgelse synes at bekræfte rygtet, men giver også mændene et stort skulderklap.

Tegning: Jens Hage Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Sæt en kvinde i spidsen for et IT-projekt, hvis du vil sikre, at det afleveres til tiden og holder budgettet. Sæt en mand i førersædet, hvis de forretningsmæssige mål prioriteres højere end millionbudgettet og årstallet!

Tak skæbne for en generalisering, men den kommer altså fra tre forskere, og vi trænger efterhånden til at høre nyt i den sørgelige saga om fallerede og forsinkede IT-projekter. Det synes jo nærmest at være en naturlov, at to ud af tre IT-projekter kører af sporet, og at afsporingen jævnligt resulterer i totalhavari.

Forskerne er professor Blaize Horner Reich og lektor Andrew Gemino, begge fra Simon Fraser University i Vancouver, samt Andrew Gemino, en garvet topchef og IT-konsulent, der i dag er tilknyttet Saïd Business School ved University of Oxford.

De tre, der alle har en ph.d. i bagagen, offentliggør deres forskning på eget websted, PMperspectives.org, der har fokus på styring af IT-projekter.

Danske eksempler
Men inden jeg fortæller nærmere om forskningen, lige lidt indtryk fra den danske verden, så pulsen kan komme op.

Helt aktuel er pensionskassen PFA, der netop har smidt sin administrerende direktør og sin softwareleverandør, CSC, på porten.

PFA, der består af et sammenrend af flere pen­sionskasser og deres IT-systemer, skulle have haft et helt nyt forkromet system, men tiden skred og skred. Det samme gjorde nogle af pensionskasserne, der dannede deres eget IT-selskab, Forca.

Så har vi Skat, der er i gang med et ambitiøst, forsinket projekt. Det elektroniske rejsekort er forsinket og ligeledes den digitale tinglysning.

Forsvaret! En gammel trecifret mil­lionoverskridelse for et SAP-projekt, og nu kræves 143 millioner kroner tilbage fra svenske Saab, der efter et dusin år stadig ikke har leveret et digitalt kommandosystem.

Så var der også lige A.P. Møller - Mærsk Gruppen, der tabte milliardbeløb på et containersystem, der var præget for meget af »skrivebord« og blev »rullet ud« for hurtigt.

Men tilbage til kvinder kontra mænd.

»Do women perform better than men?« Det retoriske spørgsmål udgjorde overskriften på svaret ja – om end betinget – fra de tre forskere.

Mere stamina
At det er et tys-tys spørgsmål fremgår af denne indledning på deres skrivelse: »Psst. Har du hørt de rygter, der hævder, at kvinder er de allerbedste projektledere?«

Noget tyder på, at der er hold i rygterne. Forskernes undersøgelse foretaget blandt garvede amerikanske projektledere, viser, at kvindelige projektleder har mere stamina. De skrider ikke fra posten i samme grad, som mændene gør. Flere af deres projekter lever op til det forventede eller endnu mere, hvad angår budget og tidsplan.

Der er en sammenhæng. Undersøgelsen viser, at skiftes der ud på projektlederpladsen koster det straks mere i dollar og tid. Jo flere skift, jo værre (hvilket PFA/CSC-historien er et levende bevis for).

Og drop fordommene, skriver forskerne. At kvinderne leverer til tiden og holder budget tet skyldes ikke, at de får de mindste projekter. Der var ingen forskel.

Mænd leverer mere end lovet
Mandlige projektledere gjorde sig som nævnt bemærket ved hyppigere at kunne levere mere, end forretningen var lovet af funktionalitet eller udbytte.

Forskerne påpeger dog også, at det jo er indberetninger fra projektlederne selv, der reflekteres i undersøgelsen.

Hmmm. Mænd leverer mere end lovet! Nå, lad mig tage det for gode varer og så komme videre til det andet, der er nyt for mig. Det gælder betydningen af størrelsen på projekterne for succes kontra det modsatte.

Også små knækker halsen
I årevis har vi fået tudet ørene fulde af, at det kun er store projekter, der knækker halsen, men det går faktisk jævnlig galt selv for projekter, som kun skulle have taget tre måneder eller mindre.

24 procent af disse skuffer. Hvis projektet er beregnet til at løbe over 18 måneder eller mere kniber det dog for hele 48 procent af dem.

Der er mere god viden i rapporterne på PMperspectivs.org. De giver et frisk pust i en verden, som eller er præget af deprimerende nyt fra konsulenthuset Standish Group. Den seneste af Standish’s såkaldte kaosrapporter gælder softwareprojekter påbegyndt i 2006.

To ud af tre projekter ryger ind i problemer, siger Standish. Universitetsforskerne siger et ud af tre.

Hvor Standish siger, at 19 procent af alle projekter ender som skrot – som rene fiaskoer – er tallet ifølge de andre kun på ni procent.

Forskellen kan ligge i, at Standish spørger »forretningen« – direktørerne – mens de andre spørger projektlederne.

Hvem har ret?

Svar gerne på min blog bizzen.blogs.business.dk.

Men har direktører det ikke selv med at søsætte overambitiøse projekter, inspireret af IT-leverandører, som oversælger?

Og mens uret tikker for »Rolls Roycerne«, spurter ny, billigere og bedre teknologi forbi. Så bliver man vel skuffet.

Men. Ups. Amanda – alle offentlige IT-skandalers moder. Der var da en kvindelig projektleder en overgang.