Enhedslisten: Flere svin betyder ikke flere job

Fødevareordfører Per Clausen fra Enhedslisten kalder det paradoksalt, at de borgerlige partier vil skabe vækst ved at lempe reglerne for landbruget.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Strenge miljøhensyn må ikke bremse væksten inden for dansk landbrug. Det mener formændene for tre borgerlige partier, der nu lancerer 16 initiativer, som skal gøre det lettere og billigere at drive landbrugs- og fødevarevirksomhed i Danmark.

Udspillet bliver mødt med forbløffelse i Enhedslisten, hvor fødevareordfører Per Clausen (Ø) påpeger, at dansk landbrug ikke skaber arbejdspladser i Danmark.

»Umiddelbart virker det paradoksalt, at højrefløjen vil redde dansk økonomi ved at producere flere af de svin, som svineproducenterne i dag kræver opkøbt af EU og lagt på lagre, fordi de ikke kan sælge dem. Troen på at bare man øger produktionen, så skal efterspørgslen nok vise sig, er næppe realistisk,« siger fødevareordføreren i en skriftlig kommentar.

»Sandheden er, at de dele af dansk landbrug, som højrefløjen vil satse på, er den del af landbruget, som ikke er i stand til at skabe arbejdspladser i Danmark. Derfor er det både skadeligt og dumt at give dette landbrug lov til at forurene og ødelægge mere natur,« erklærer han.

Enhedslisten så hellere, at landbruget omlægger produktionen og i stedet satser på kvalitetsprodukter, dyrevelfærd og hensynet til miljøet.

»Det er denne omstilling vi skal fokusere på i anvendelsen af de mange milliarder vi hvert år bruger på landbrugsstøtte. Omstillingen skal kombineres med, at vi gennem en jordbrugerfond sikrer unge landmænd mulighed for at dyrke jorden, uden at de først skal sætte sig i bundløs gæld,« siger Per Clausen.