Energinet.dk har opbygget "Fort Knox" omkring elforsyningen

Mere vedvarende energi fra både dansk vindkraft og norsk vandkraft betyder mere fluktuerende produktion af strøm. Det øger kravet til overvågning og styring af elproduktion og -forbrug. Et helt nyt SCADA-system er netop taget i brug.

»Det mest nye er, at vi har bygget et Fort Knox omkring vores elforsyning. Man skal springe over uhyggeligt mange voldgrave for at få adgang, så det er med andre ord et meget sikret system. Både fysisk og digitalt,« siger it-direktør Morten Gade Christensen, Energinet.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En større driftsstabilitet i en mere ustabilt elforsyning og langt bedre it-sikkerhed. Det er de to hovedgevinster ved et helt nyt styre- og kontrolsystem - et SCADA-system - til 110 mio. kroner, som nu skal styre det danske højspændingsnet. Energinet.dk er netop færdig med at implementere det store industrielle it-system efter to års arbejde.

Det skriver Version2.dk.

»Det mest nye er, at vi har bygget et Fort Knox omkring vores elforsyning. Man skal springe over uhyggeligt mange voldgrave for at få adgang, så det er med andre ord et meget sikret system. Både fysisk og digitalt,« siger it-direktør Morten Gade Christensen, Energinet.dk.

Rent digital er væsentlige dele af systemet helt isoleret fra omverdenen.

Udmeldingen er markant i og med at Energinet.dk var blandt seks statslige it-systemejere, der blev skarpt kritiseret af Rigsrevisionen i en beretning fra begyndelsen af oktober om bl.a. tildelingen af udvidede administratorrettigheder, som betegner det højeste niveau af rettigheder, adgang og kontrol over it-systemer og data.

Udover at øge it-sikkerheden i systemet, har Energinet.dk også haft en opgave i at tilpasse overvågning og styring af det overordnede el- og gasnet. I takt med at der kommer mere og mere vedvarende energi ind i energisystemerne er den opgave nemlig blevet mere kompliceret.

Det er nemlig langt fra altid, at forventningerne til både produktion og forbrug holder stik, hvis eksempelvis et kraftværk falder ud, eller forkerte vejrprognoser betyder, at elforbruget og produktionen bliver anderledes end antaget.

I 2020 skal 50 procent af elforbruget komme fra vedvarende energi. Vindproduktionen svinger som bekendt efter vind og årstid. Derfor vil behovet for såkaldt regulerkraft traditionelt set stige med mere vindenergi.

Prisen på regulerkraft er høj i perioder, hvor vindkraften dækker hele elforbruget, da det er mere omkostningstungt at opstarte termiske kraftværker end at regulere produktionen på værker, der allerede er i drift.

»Men vores nye system arbejder vi imidlertid med en større andel af automatisk kontrol og styring af produktionen i Danmark, hvilket betyder, at vi kan køre tættere på grænsen, inden vi skal sætte regulerkraft ind. Vi kan undgå at forøge indkøbet af reserver,« siger han.

Automatiseret reaktion med opdateret SCADA

Mere automatisk styring og mere avanceret systemovervågning giver de driftsansvarlige et mere nuanceret overblik, så de kan sikre, at der er balance mellem produktion og forbrug.

»Samtidig kan vi med det nye system reagere markant hurtigere på ændringer i balancen mellem produktion og forbrug. Det skyldes, at langt mere styring er gået fra at blive håndteret manuelt til at ske automatisk eller understøttet af automatik,« siger han.

Delfin 3.0., som det nye system hedder, er leveret af franske Alstom og anvendes af kontrolcentrene i Erritsø og Egtved. Systemet er ikke alene spejlet på traditionel vis - der findes et tredje kontrol- og datacenter som imidlertid er placeret på et hemmeligt sted. Datakilderne er bl.a. 100.000-vis sensorer, vindprognoser, nabolande, data, markedsdata, forbrugsdata og elmålere.

Samtidig optimerer det nye SCADA-system IT-sikkerheden.

»Det er et lukket system i den forstand, at der ingen forbindelse er fra vores andre it-systemer til Delfin 3.0. De fleste sensorer sidder eksempelvis på lukkede kredse,« siger han og tilføjer, at enkelte datakilder dog integrerer ind i systemet.

I alt har ca. 75 Energinet.dk ansatte i større eller mindre grad arbejdet med det nye Scadasystem, og der er brugt ca. 25 årsværk. Projektet har fulgt tidsplanen - Scadasystemet blev sat i drift præcist på det tidspunkt, der blev forudsat, nemlig i da hele projektet begyndte i 2014.

Også andre europæiske transmissionsselskaber arbejder på at indføre nye Scadasystemer.

Energinet.dk 400 kV styrer nettet i hele DK, 132 kV på Sjælland og 150 kV i Jylland/Fyn. Energiselskaber som Dong står for at sende strømmen videre i en lavere spænding.

Deltag i debatten hos Version2.dk.