Staten vil etablere elreserve for at sikre strøm til Østdanmark

I 2030 kan det blive svært at give den østlige del af Danmark nok strøm. Derfor melder stats­selskabet Energinet.dk nu ud, at man igen vil købe kraftværkskapacitet for at sikre strømsikkerhed.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en mørk, kold vinterdag, som vi i Skandinavien kun kender alt for godt. Radiatorerne er drejet op på fem, og i stuen er lyset tændt, så der kan læses lektier, avis eller en god bog. Udenfor er der helt vindstille, og dagene er blevet så korte, at solen allerede er gået ned, så vindmøllerne i horisonten står stille, og solcellerne på taget ikke producerer strøm. Men indenfor kører elmåleren på fulde omdrejninger.

Det er på sådan en dag, at der i en ikke alt for fjern fremtid kan komme strømafbrydelser i Østdanmark.

Statens systemansvarlige energiselskab, Energinet.dk, har den ambition, at danskerne over en årrække ikke skal mangle strøm i mere end fem minutter om året på grund af mangel på elkapacitet. Men når vindmøllerne ikke snurrer, og solcelleanlæggene ikke producerer strøm, kan Østdanmark særligt efter 2030 få problemer med at nå dette mål. Her kan afbrydelserne blive på op mod 14 minutter om året, viser nye analyser fra Energinet.dk.

»Jeg synes, det er alvorligt,« siger markedsdirektør i Energinet.dk, Søren Dupont Kristensen.

»Vi har i Energinet.dk en ambtition om at have forsyningssikkerhed i den absolutte verdenstop. Og selv om det er rigtigt, at 14 minutter samlet set ikke er meget, tager vi det stadig alvorligt,« understreger han.

Køber kapacitet

For at imødegå problemstillingen lancerer Energinet.dk i dag anbefalingerne til sin såkaldte Markedsmodel 2.0, der skal tage fat på nogle af problemerne med fremtidens elmarked. Kerneproblematikken består i, at den store udbygning af vindkraft i Danmark og landene omkring os vil gøre elproduk­tionen meget fluktuerende.

Den grønne udbygning har i forvejen presset priserne på elektricitet ned i så voldsom grad, at det ikke længere kan betale sig for elproducenter som DONG og Vattenfall at bygge nye centrale kraftværker, ligesom de såkaldt decentrale kraftværker fokuserer mere på at producere varme end strøm.

Energinet.dk forventer, at den danske kraftværkskapacitet kan blive halveret frem mod 2030, hvilket kort sagt betyder, at der ikke er nok fleksibel elproduktion i Danmark til at fylde hullerne fra den grønne energis udsving.

Energinet.dk lægger op til en række nye tiltag, der skal sikre strøm i kontakterne hos alle danskere – heriblandt bedre integration mellem vores og nabolandenes elnet samt en større fleksibilitet i forbruget. Men man satser også på en etablering af en såkaldt strategisk reserve allerede i 2025, der på længere sigt vil koste elforbrugerne 100 millioner kroner årligt, hvilket dog i nogen grad udhules af andre faktorer.

»Den strategiske reserve bliver et sikkerhedsnet, som kan sættes ind i de få situationer, hvor markedsenderne ikke kan nå hinanden. Det vil blive ekstra kapacitet, som vi køber via en licitation,« siger Søren Dupont Kristensen.

Dansk energi

Energinet.dks markedsdirektør vurderer, at det statslige selskab skal ud at købe mellem 100 og 230 megawatt. Til sammenligning er Danmarks største kraftværk, DONG Energys Avedøreværk, på 825 megawatt. Allerede nu har Energinet.dk lavet et udbud på en strategisk reserve, der skal løbe mellem 2016 og 2018, hvorefter problemet af flere årsager løses. Men fra 2025 bliver det relevant igen.

Hos elproducenternes brancheorganisation, Dansk Energi, er man enig med Energinet.dk i, at den strategiske reserve er en god løsning på den nuværende problematik. Men på længere sigt kan der blive behov for mere vidtgående indgreb.

»Den strategiske reserve er en rigtig god løsning, hvis man har et lille behov. Det er en lille hammer til et lille problem. Hvis balancen bliver endnu dårligere, kan der på et tidspunkt blive behov for en større hammer, og så vil et kapacitetsmarked være det næste skridt.« siger konsulent hos Dansk Energi, Christian Dahl Winther og tilføjer: »Jeg er ret sikker på, at problemet ikke bliver mindre, men det er et spørgsmål om, hvornår man har brug for noget mere vidtgående.«

En midlertidig løsning

Klima-, energi-, og forsyningsminister, Lars Chr. Lilleholt (V), rejser fredag til Tyskland for at underskrive en hensigterklæring med 12 andre europæiske lande med henblik på at sikre et friere elmarked på kontinentet. Det er nødvendigt, påpeger ministeren, der ser Energinet.dks strategiske reserve som en god, men midlertidig løsning.

»Her og nu kan vi sagtens løse opgaven. Men jeg synes også, at det hører med til et velfungerende velfærdssamfund, at der, når man tænder for stikkontakten, også er strøm i den anden ende. Derfor er det nødvendigt, at vi får det europæiske elmarked fuldstændigt op at stå,« siger Lars Chr. Lilleholt til Berlingske

Han ser de 100 millioner kroner til den strategiske reserve som et værn mod potentielt meget større regninger: »Forsyningssikkerhed er ikke gratis, det er ikke gratis at lade være. Og omkostningerne ved at have massiv reservekapacitet er endnu højere.«