Ekstra kapitalkrav rammer de største banker

EU smækker ekstra kapitalkrav oven i Basel III-reglerne for at sikre, at den næste finansielle krise vil kunne kontrolleres.

Hovedkvarteret for Bank for International Settlements (BIS) in Basel. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det rammer cirka 30 af verdens største banker.

Ifølge de nye udkast til reglerne bliver verdens banker inddelt i kategorier efter deres størrelse, globale rækkevidde, organisationens kompleksitet og i hvor høj grad andre banker ville kunne indoptage forretningen.

Nogle kategorier vil blive mødt med kapitalkrav ud over de 7 pct. som er en del af Basel III-reglerne. Det skriver Financial Times.Mindst otte banker - fem europæiske og tre amerikanske - får ekstra 2,5 pct. oven i hatten, hvis reglerne implementeres. Det er Citigroup, JPMorgan, Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas og Royal Bank of Scotland.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS og Credit Suisse ser ud til at havne i kategorien under og møde et kapitalkrav på i alt 9 pct. af deres aktiver.

Derudover vil yderligere 10 til 15 banker blive mødt af ekstra kapitalkrav på 0,5 til 2 pct.Udkastet til reglerne indeholder en kategori med ekstra kapitalkrav på 3 pct. Ifølge Financial Times, ser ingen banker dog ud til at lande her.

Bankerne vil kunne skifte mellem de forskellige kategorier, hvis deres størrelse, struktur eller risikoappetit ændrer sig. Foreløbig er placeringen af bankerne foretaget ud fra data, der ikke tager højde for bankernes aktuelle tiltag.

For eksempel kan en bank som Citigroup, der er blevet væsentligt mindre, i praksis vise sig at havne i en kategori med lavere kapitalkrav.

Forhandlingerne om reglerne fortsætter i Schweiz i næste uge. Det diskuteres stadig hvor stor en del af de ekstra krav, der skal være egenkapital og hvor meget, der må være hybrid kapital.