Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen er klar til at lave den udskældte Bankpakke 3 om. Det skal ske, hvis ikke resten af EU vælger samme vej som den danske. Fra Bruxelles tyder alle foreløbige meldinger på, at det bliver Danmark, der skal tilpasse sig en mildere model - og ikke omvendt.
»Vi valgte jo at lave den bankpakke på baggrund af, hvad vi forventede, der ville være resultatet af EUs drøftelser. Hvis det bliver ændret, vil vi se konstruktivt på, om det er nødvendigt at ændre de danske regler, så de bliver harmoniseret med de europæiske regler,« siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i et interview med Berlingske Business.
Det er nye toner fra regeringen, som indtil nu har stået stålfast på Bankpakke 3. Også selv om det gav voldsomme rystelser, da Amagerbanken kollapsede. Det fik nemlig kreditvurderingsbureauet Moody’s til at give den danske banksektor en nærmest kollektiv nedgradering – ad to omgange.
Dermed står danske banker dårligere i kapløbet om at skaffe finansiering på de internationale finansmarkeder, og den konkurrenceforvridning er hovedgrunden til, at Bankpakke 3 kan stå over for ændringer.
»Jeg synes, at den danske finansielle sektor skal have præcis de samme vilkår som i resten af EU,« siger Brian Mikkelsen.
Meldingen vækker stor glæde i sektoren, som de seneste uger flere gange har argumenteret for yderligere hjælp.
En af dem er brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter, hvor formand Bent Naur modtager ministerens melding med »voldsom« tilfredshed. Han mener, at en ændring af Bankpakke 3 kan løsne bankernes finansieringsklemme.
»Vi har tordnet mod, at vi skulle gå forrest, fordi det fik voldsomme konsekvenser. Hvis ikke vi havde båret os så dumt ad med Amagerbanken, så ville vi ikke stå i problemerne med at refinansiere statsgarantierne. Nu må vi se, hvordan en ny Bankpakke 3 kommer til at se ud, og så kan det jo være, at finansieringsproblemerne er væk, når vi rammer 2013. Jeg er meget glad for at høre de nye signaler fra ministeren,« siger Bent Naur.