Den bærbare er alligevel ikke miljøets bedste ven

Bærbare computere kan reelt være en større miljøbelastning end stationære computere.

Der bliver brugt flere kemikalier og flammehæmmere til bærbare computere Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Saatvedt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Især de små computeres mindre strømforbrug har fået mange til at fremhæve bærbare computere frem for stationære computere, når det kommer til de grønne salgsargumenter. For eksempel den danske elsparefond.

Men ser man på PCens samlede påvirkning på miljøet, er det ikke så sikkert, at en bærbar PC er grønnest, skriver Version2.dk.

»Der er for eksempel mindre plads til køling i en bærbar, så det betyder, at der bliver brugt flere kemikalier og flammehæmmere. Og de gamle LCD-paneler, som sad i bærbare, var svære at genanvende,« siger produkt- og marketingchef Steen Grønbeck fra Fujitsu i Danmark.

Der er dog stadig en indlysende miljøgevinst ved en bærbar computer, hvis det betyder, at en ansat for eksempel både kan bruge den på kontoret og derhjemme. Dermed reduceres det samlede antal af computere.

Men der kan alligevel være et skjult strømforbrug i den løsning. For hvis man netop bruger dem som en stationær, så er der ofte tilsluttet ekstern skærm, tastatur og mus. Tilbehøret kan bringe computerens strømforbrug op på det tilsvarende hos en stationær PC.

To andre væsentlige faktorer er, at bærbare hurtigere skal skiftes ud, og at det ofte er sværere at genanvende materialerne.