Dansker opgiver internationalt topjob

Jim Hagemann Snabe trækker sig overraskende som topchef i softwaregiganten SAP.

Jim Hagemann Snabe (til venstre) overlader til maj topchefstillingen i SAP til Bill McDermott alene. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK VON ERICHSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den højest placerede danske topchef i en udenlandsk virksomhed trækker sig. Jim Hagemann Snabe meddelte overraskende søndag aften, at han opgiver posten som topchef for den tyske softwaregigant SAP.

SAP, der er verdens største softwareproducent, forbløffede den internationale forretningsverden ved at dele topchefposten mellem to personer, den 47-årige dansker Jim Hagemann Snabe og den 51-årige amerikaner Bill McDermott, men den konstruktion opgives fra maj næste år, når Bill McDermott bliver ene mand på topposten.

Jim Hagemann Snabe vil i stedet glide ind i SAPs bestyrelse.

Uventet tilbagetrækning

Jim Hagemann Snabe strøg til tops i SAP for tre og et halvt år siden, og det kommer ganske uventet, at han nu vælger at trække sig. For kort tid siden forsvarede han igen den dobbelte topchefkonstrukton og gav ingen antydninger af, at han var på vej ud. I et interview med tyske medier gav han tværtimod udtryk for, at han ville blive på posten, så længe han kunne skabe værdi for virksomheden og gøre SAP succesrig, skriver den tyske erhvervsavis Handelsblatt.

»Med dobbeltledelse kan vi meget hurtigere gennemføre mange vigtige ændringer. Hvorfor skulle vi så ændre det,« er Jim Hagemann Snabe citeret for.

Nu giver den 47-årige dansker over for Frankfurter Algemeine Zeitung udtryk for noget anderledes overvejelser:

»Det er en personlig beslutning. Jeg vil gerne have mere tid til min familie, og i lyset af den rigtigt, rigtigt gode tilstand, virksomheden er i, er det rigtige øjeblik kommet til at tage skridtet op i bestyrelsen.«

Kontrakt frem til 2017

Jim Hagemann Snabe havde ligesom sin topchefkollega Bill McDermott kontrakt med SAP frem til 2017. De to røg til tops efter SAPs farvel til Léo Apotheker, der var enechef og blev sparket ud. Snabe har haft sit udgangspunkt i koncernens hovedkvarter i Walldorf i Tyskland, mens McDermott har base i USA, og netop den kendsgerning udlægger Financial Times som et udtryk for, at SAP vil styrke sit fokus på det store amerikanske marked. Også i tyske medier spekuleres der i, at Jim Hagemann Snabe i stigende grad er blevet kørt ud på et sidespor i trit med ekspansionen koncentreret omkring Californien og et skifte til cloudbaseret software.

Ved de store SAP-arrangementer har rollefordelingen ellers været, at Jim Hagemann Snabe har taget sig af de store linier, mens Bill McDermott bevægede sig længere ned i materien, altså de enkelte softwareområder. Jim Hagemann Snabe, som taler flydende tysk, har dog samtidig været det synlige ansigt i Tyskland og deltaget i rundbordssamtaler om erhvervslivets vilkår med forbundskansler Angela Merkel samt på det økonomiske verdenstopmøde i Davos i Schweiz.

»Snabe var en god modvægt til McDermott, som er en ren markedsføringsmaskine. Deres lederskab har været en konstant omvæltning,« siger Heinz Steffen, analytiker hos Fairesearch GmbH i Kronberg, Tyskland, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Opkøb for 80 milliarder kroner

SAP har under »den dynamiske duo« de seneste 3½ år købt op for næsten 80 milliarder kroner for at stå stærkt på mobilteknologier og cloudteknologier og har samtidig omlagt store dele af sin egen software til at kunne fungere via en internetforbindelse - det, som alle forventer at kunne i dag. SAP-aktien er i deres regeringstid steget med 70 procent og har en overgang gjort SAP til Tysklands mest værdifulde virksomhed.

Det er anden gang på kort tid, at SAP siger farvel til en højtplaceret dansker. Iværksætteren Lars Dalgaard solgte for et par år siden sin virksomhed Success Factors til SAP og fortsatte i SAP som chef for den hastigt voksende cloudsoftware, men tidligere på sommeren sagde han sit job i SAP op for at blive partner hos et investeringsfirma.

SAPs stærke mand, grundlæggeren og bestyrelsesformand Hasso Plattner sender Jim Hagemann Snabe pænt på vej.

»Jeg er utroligt stolt over, hvad Jim og Bill har opnået sammen, siden de overtog den delte CEO-post i februar 2010. De har overgået mine forventninger om at udvide SAPs førende markedsposition og profitable vækst gennem et kontant fokus på innovation og kundesucces,« siger Plattner i en udtalelse.

Ny medtopchef udelukkes ikke

Med Plattners opbakning ventes Snabe at blive valgt ind i SAPs bestyrelse i maj 2014, et skridt, der er i modstrid med anbefalingerne for god selskabsledelse, der anbefaler, at en topchef tager en pause fra virksomheden, før vedkommende glider ind i bestyrelsen. Men med Plattner i ryggen kan SAP tillade sig at se stort på den slags krav.

Hvordan Jim Hagemann Snabes arbejdsopgaver fremover skal fordeles, vil ifølge nyhedsbureauet Bloomberg blive afgjort i de kommende måneder.

Det udelukkes ikke, at de kan komme en ny medtopchef i SAP, nemlig Vishal Sikka, som i dag har ansvaret for teknologi og udvikling, og som også har base i USA.

»Vi vil ikke være overraskede, hvis Vishal bliver udnævnt til medtopchef inden for seks til ni måneder, da han er en god modvægt til Bill McDermotts indsigt i salg og forretning. Snabe har gjort et fremragende arbejde ved at refokusere selskabet til vertikaler og brancher. Han har også været set som SAPs diplomat. Der er dog brug for et hurtigere tempo i innovationen og også en større retten ind efter behovene i kundebasen,« siger Ray Wang, direktør for Constellation Research, til Bloomberg.

SAP blev startet i 1972 af fem tidligere ansatte hos IBM, heriblandt Hasso Plattner.