Bragende øretæve til MT Højgaard

MT Højgaard kom ud af tredje kvartal for 2014 med en underskud på 157 mio. kr. Tabet af en guldrandet kontrakt i Thule, der slutter firmaets store Grønlands-eventyr, er en alvorlig bét for den pressede storentreprenør.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Det sku' være så godt, og så er det faktisk skidt".

Sådan kan man med rette sige om storentreprenøren MT Højgaard.

Det er meget skidt endda. Men det kan blive endnu værre, når vi når frem til efteråret 2015. Her mister MT Højgaard på Thule-basen i Nordgrønland en lukrativ med det amerikanske flyvevåben og dermed USAs Forsvarsministerium Pentagon.

Entreprenørens regnskab for tredje kvartal af 2014 afslører et underskud efter skat på 157 mio. kr. mod et overskud på 27 mio. kr. i samme kvartal i sidste regnskabsår.

Årsagen er, at regnskabet for tredje kvartal i år er belastet med 208 mio. kr. på grund af at MT Højgaard har helt eller delvist tabt to gamle tvistsager i forbindelse med levering af havmøllefundamenter til kunder.

De to sager er afgjort ved voldgift. I april blev MT Højgaard dømt i en sag mod det tyske energiselskab E.ON grønne forretning, altså vindmølleafdelingen. Sagen belaster MT Højgaards dugfriske kvartalsregnskab med en erstatning på 195 mio. kr. til tyskerne.

"Der er ikke flere udestående fra gamle dage i vores butik. Vi er derfor ret godt tilfredse med kvartalsrapporten, da vi har lukket de sidste gamle udeståender. Vores driftsresultat viser tydeligt, at vi har styr på den daglige drift".

Det siger Leif Osmark fra entreprenørens kommunikationsafdeling i en kommentar.

Pengestrømmene og likviditeten udvikler sig oositivt som følge af en fokuseret indsats, hedder det i virksomhedens kommentarer til regnskabet.

Driftsresultatet før særlige poster i tredje kvartal i år var 72 mio. kr. mod 40 mio. kr. i tredje kvartal sidste år, mens nettomsætningen var henholdsvis godt 1,7 milliarder kr. mod små 1,9 milliarder kr. Altså en tilbagegang på halvandenhundrede mio. kr. i omsætning.

Koncernen havde ved tredje kvartal en ordrebog på 6,7 milliarder kr. mod 5,5 milliarder sidste år. I kvartalsmeddelelsen skriver MT Højgaard, at koncernen venter, at det samlede danske byggemarked næste år vil være på 170 milliarder kr. og 180 milliarder kr. næste år.

Til sammenligning ventes hele markedet for 2014 at blive 165 milliarder kr. MT Højgaard fortæller også, at koncernen venter en omsætning på syv mia. kr. i år.

Men entreprenøren fortæller stort set intet om den mistede kontrakt i Thule med US Air Force, som fornylig kom frem i offentligheden. Bortset fra, at den nuværende kontrakt udløber med udgangen af september 2015.

Denne kontrakt er meget lukrativ kontrakt for MT Højgaard, der må rive sig i håret over tabet af arbejdet i Thule og det mangeårige samarbejde med US Air Force.

At MT Højgaard efter i mange år at have siddet på flæsket HAR mistet kontrakt for perioden oktober 2015 frem til oktober 2022 til et amerikansk firma er i den grad en alvorlig bét for den danske entreprenør.

MT Højgaard har i årevis på godt dansk, især de seneste 10 år, skovlet penge ind på at servicere amerikanerne på Thule-basen.

Med mindre MT Højgaard A/S skaffer sig nye alternative indtægtskilder til erstatning for datteren Greenland Contractors indtægter på den lukrative servicekontrakt med det amerikanske flyvevåben på basen i Nordgrønland, vil moderen MT Højgaard allerede fra oktober næste år og i fuldt omfang fra 2016 kunne mærke det i form af tilbagegang i koncernindtjeningen.

I mere end fire årtier har det været Greenland Contractors, der har MT Højgaard som majoritetsejer og Grønlands Selvstyre  - tidligere Grønlands Hjemmestyre – som minoritetsejer, der har varetaget serviceopgaven på basen få hundrede kilometer fra Nordpolen.

Den 31. oktober i år tildelte US Air Force og det amerikanske forsvarsministerium Pentagon servicekontrakten for årene frem til 2022 til det nystiftede amerikanske Exelis Services, som i danske medier er blevet kaldt et skuffeselskab.

Det er et Hellerup-baseret datterselskab af amerikanske Vectrus med hovedsæde i Colorado Springs. Vectrus er en gigant, der opererer på amerikanske baser verden over.

Exelis kontrakt med US Air Force er på 411 mio. dollars pr. år, svarende til 2,5 milliarder kr. for perioden 1. oktober 2015 og syv år frem. Målt pr. år er kontrakten nogete anderledes og meget mindre, end Greenland Contractors nuværende gyldne aftale med US Air Force.

Ifølge Berlingske oplysninger har Greenland Contractors de seneste 10 år i gennemsnit haft en årlig profit, altså overskud efter skat - på 150 mio. kr. i Thule.

Og det er ganske meget på en hovedkontrakt plus tillægskontrakter på en omsætning på i alt mellem 600 og 625 mio. kr. årligt.

Da MT Højgaard ejer to tredjedele af det dansk-grønlandske selskab, Greenland Contractors, har den danske entreprenør og Selvstyret hentet en klækkelig profit ved at servicere det amerikanske militær.

Serviceaftalen omfatter alt  fra drift af lufthavn, kantiner, veje og vandforsyning til byggeri og renovering af boliger for de omkring 500 amerikanske militærfolk i US Air Force og grønlandske og danske arbejdere i Greenland Contractors.

Men med amerikanske Exelis entré på Thule Air Base er det foreløbig slut for Greenland Contractors og dermed MT Højgaards store Grønlands-eventyr.

MT Højgaard har i Grønland fortsat entreprenørvirksomhed samt arbejde for mineindustrien. Det foregår uden for Thule Air Base, altså i resten af Grønland, hvor der ifølge selskabet fortsat er lavt aktivitetsniveau i anlægs- og byggebranchen.

Mens byggeriet i Grønland har været på kraftigt retur i år på grund af manglende investeringer fra Selvstyret og de grønlandske kommuner, ligger mineralefterforskningen helt underdrejet, fordi de udenlandske investorer bliver væk.

Grønland er ikke et sted, hvor investorer og mineindustri lægger deres penge i øjeblikket.

Det rammer MT Højgaards drøm om som underleverandør og bygmester at blive en del af et grønlandsk mineventyr.

I hvert fald foreløbig.