Blå partier vil ikke dække afgift-hul med skattestigning

Det er på tale at hæve bundskatten for at finansiere afskaffet energiafgift. Men det vil blå partier ikke.

Det er på tale at hæve bundskatten for at finansiere afskaffet energiafgift. Men det vil blå partier ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Regeringens støttepartier vil ikke være med til at finansiere afskaffelsen af den grønne PSO-afgift med at hæve bundskatten.

Det kan ellers meget muligt blive løsningen på det milliardstore hul, som afskaffelsen af energiafgiften efterlader i statskassen.

»Vi ønsker ikke, at man bare tager det på bundskatten, så hr. og fru Jensen skal betale hele gildet, mens erhvervslivet går fri. Hvordan man kan kompensere for det, det må vi nu se på,« siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

I alt skal der findes finansiering for 70 milliarder kroner. Regeringen har foreslået at spare en del af regningen væk ved at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller og skære grønne tilskudsordninger væk.

Men hovedparten af de 70 milliarder kroner er fortsat ikke fundet. Mest oplagt vil være at sætte skatten op. Det kan begrundes med, at danskere og danske virksomheder til gengæld får en markant mindre elregning. Så øvelsen altså vil gå nogenlunde i nul.

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, mener heller ikke, at regningen skal betales ved højere skat på arbejdsindkomsten.

Derimod peger han på at vise mådehold med det offentlige forbrug og standse bevillingen af garantipriser til nye vindmølleprojekter.

»Det er godt, at regeringen ønsker at reducere regningen for at afskaffe PSO-afgiften, for den gør mere skade end gavn for både borgere og erhvervsliv. Jeg synes dog ikke, at regeringen er ambitiøs nok i forhold til at reducere regningen,« siger han i en pressemeddelelse.

Hvis størstedelen af regningen bliver betalt over bundskatten, vil der til gengæld være tale om en skattelettelse for fremstillingsvirksomhederne i Danmark, som vil få stor glæde af den lavere afgift på el.