Bagmandspolitiet ransager Nordea i hvidvask-sag

Politifolk fra Bagmandspolitiet ransagede i sidste uge Nordeas hovedkontor i forbindelse med hvidvask-sag.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet ransagede og beslaglagde en række dokumenter og data hos storbanken Nordea i sidste uge i forbindelse med en sag om hvidvask.

Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Bagmandspolitiet, som nu formelt har indledt en hvidvask-sag mod storbanken:

»Det er kendt, at vi efterforsker en sag mod Nordea, med henblik på at vurdere om der kan rejses straffesag for at overtræde hvidvaskloven. Det er som led i denne efterforskning, at vi gennemførte en målrettet ransagning af banken. Det forløb stille og roligt og uden dramatik,« siger politiinspektør, Thomas Anderskov Riis fra SØIK i en pressemeddelelse.

Bagmandspolitiets sag mod Nordea sker på baggrund af en politianmeldelse fra Finanstilsynet i 2016. Dengang blev Nordea politianmeldt for ikke at leve op til reglerne for bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

»Vi er i fuld gang med at gennemgå, hvad vi fik med fra ransagningen. Når vi har stykket alle brikkerne sammen, melder vi ud, om der er grundlag for at rejse en straffesag mod banken,« siger Thomas Anderskov Riis.

Hos Nordea forsøger man at tone dramatikken i sagen ned:

»Vi havde ventet dette besøg, som sker i forlængelse af de påbud, Finanstilsynet offentliggjorde i juni 2016 vedrørende Nordea Bank Danmark A/S’ overtrædelse af loven om hvidvask. Dengang blev sagen i overensstemmelse med dansk praksis overdraget til Anklagemyndigheden til videre undersøgelse,« siger Julie Galbo, global risikochef hos Nordea, i en pressemeddelelse.

Politianmeldelsen har rødder tilbage til en undersøgelse fra Finanstilsynet i 2015, som gav anledning til en række påbud overfor storbanken samt en politianmeldelse.

»Finanstilsynets samlede vurdering af bankens foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering er, at den fornødne risikostyring ikke er til stede, ligesom håndteringen af hvidvaskområdet ikke er tilstrækkeligt ledelsesmæssigt forankret i banken,« skrev Finanstilsynet i sin afgørelse fra 2016.

Den svenske del af forretningen har tidligere været i vælten på netop hvidvaskområdet. Således udstedte det svenske finanstilsyn i foråret 2015 den størst mulige bøde på 50 mio. svenske kroner til Nordea for ikke at leve op til reglerne på hvidvaskområdet. Samtidig truede det svenske finanstilsyn endda med at tage banklicensen fra Nordea.

I Danmark har Finanstilsynet ikke bemyndigelse til at udstede så store bøder, som det svenske tilsyn har, og derfor valgte tilsynet i stedet at politianmelde Nordea Danmark.

»Vi fokuserer på at samarbejde fuldt ud med anklagemyndigheden, og vi er optaget af at sikre fuld adgang til alle relevante oplysninger,« siger Julie Galbo fra Nordea og fortsætter:

»Sagen går tilbage til sommeren 2015, og vi er glade for, at man nu tager det næste naturlige skridt i processen. Vi håber, at vi i samarbejde med Anklagemyndigheden hurtigst muligt kan få afsluttet sagen.«

Ransagningen og åbningen af den formelle sag mod Nordea i Danmark sker i kølvandet på en lang række andre møgsager for Skandinaviens største bank, der blandt andet har fået mange tæsk for Panama Papers-sagen.

Nordea var også involveret i den såkaldte Laundromat-sag, som Berlingske Business i samarbejde med en række andre medier afdækkede tidligere på året. Her blev der i årene 2012-2014 overført 250 mio. kr. gennem Nordea i København fra britiske skuffe­selskaber til bl.a. selskaber registreret i kendte skattely som Seychellerne og De Britiske Jomfruøer.

Julie Galbo beklagede på en høring i Folketinget i foråret de to sager:

»Vi er kede af det, vi beklager, vi undskylder. Vi har historisk set ikke været dygtige nok til at forstå omfanget af vores forpligtelser til samfundet. Men det har vi gjort noget ved. Det er desværre ikke noget, som vi kan fikse med tilbagevirkende kraft, men vi har siden 2014 gjort en betydelig indsats. Derfor er vi et helt andet sted end dengang,« sagde Julie Galbo.

Nordea, der har sendt pressemeddelelsen om ransagningen ud på baggrund af en »mediehenvendelse«, ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. Bagmandspolitiet har ligeledes heller ikke flere kommentarer.