Anlæg hjælper trængte entreprenører

Bygge- og anlægsentreprenørerne har øget salget, men branchen har svært ved at tjene penge. Hård konkurrence og lavt nybyggeri gør 2013 til endnu et hårdt år, men det lysner måske i 2014.

Meget tyder på, at en del entreprenører først nu er ved at sætte fokus på at styre omkostninger og risici, viser en brancheanalyse fra Berlingske Research Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De største entreprenører har trods de langstrakte finans- og byggekriser formået at skrue op for omsætningen, men det halter stadig gevaldigt med indtjeningen.

Det viser en brancheanalyse fra Berlingske Research baseret på tre års regnskaber fra de 26 største bygge- og anlægsvirksomheder. Samlet omsatte de i det senest tilgængelige regnskabår, typisk kalenderåret 2012, for små 44 mia. kr., og det var faktisk en fjerdedel mere end to år tidligere – selv om nybyggeriet er gået i dørken.

Eksempelvis ligger boligbyggeriet på det laveste siden Anden Verdenskrig, og det samlede nybyggeri er faldet til mindre end en tredjedel af rekordniveauet lige før finanskrisen.

Årsagerne til den øgede omsætning hos de største entreprenører er bl.a. store investeringer i trafikprojekter som metrocityringen, Femern-forbindelsen og den nye København-Ringsted-jernbane over Køge. Også de store sygehusudbygninger til over 50 mia. kr. er begyndt at give ordrer. Og så har nogle bygge- og anlægsvirksomheder hentet flere opgaver i udlandet, herunder hos de olie- rige og byggelystne nordmænd.

Desuden har opkøb af mindre virksomheder givet ekstra omsætning, ligesom branchens større virksomheder kan have haft fordel af et højt antal konkurser, der har fjernet især mindre konkurrenter.

Bundlinjen ikke noget at prale af

Indtjeningen er dog ikke fulgt med omsætningen opad, den er tværtimod faldet. Og selv renset for de store underskud hos nummer et og tre – MT Højgaard og Pihl – er den samlede bundlinje ikke noget at prale af sammenlignet med andre brancher.

»Der er en ualmindelig hård priskonkurrence i øjeblikket,« siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri – og det bud på en forklaring bliver underbygget af konjunkturbarometrene fra Danmarks Statistik, hvor troen på højere priser er helt i bund.

Meget tyder samtidig på, at en del entreprenører først nu er ved at sætte fokus på at styre omkostninger og risici.

»Før var mange kisteglade, hvis de fik en opgave, når der ikke var meget at lave. I dag er der bedre risikostyring, og der sidder nogle professionelle folk og vurderer tingene,« siger Kurt Frederiksen, sektionsformand for bygningsentreprenørerne i Dansk Byggeri og teknisk direktør i NCC Construction.

En anden ekspert peger på, at mange store entreprenører historisk har udført »linedans« ved at have en meget lille egenkapital, og at de store projekter, særligt i udlandet, er komplicerede og derfor kan koste dyrt.

»Dræbersager«

»De store virksomheder kan let rende ind i »dræbersager«. Store projekter har et element af kaos med mange underentreprenører, og mister bare én styringen, kan det påvirke alle de andre,« siger Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter og mangeårig cheføkonom i Entreprenørforeningen, en af forløberne til Dansk Byggeri.

Liliegreen vurderer, at entreprenørerne vil klare sig bedre, fordi sektoren er ved at tilpasse sig et lavere aktivitetsniveau efter jubelårene fra 2005-2007. Bygge- og anlægsbranchen nyder også godt af, at lønudviklingen er gået ned i gear og tegner mere stabil – det er vigtigt, når firmaerne skal give tilbud på langvarige opgaver.

Dansk Byggeri tør dog ikke skrue meget op for optimismen. Nok spår den seneste konjunkturmåling fra maj en lille stigning i beskæftigelsen både i år og næste år, men det skyldes overvejende håndværkerfradraget. Og det gavner ikke de store entreprenører, men derimod små, lokale håndværksmestre med private kunder.

Ydermere peger seniorøkonom Finn Bo Frandsen på, at konkurrencen fra udlandet er blevet skærpet. De mindre virksomheder oplever, at firmaer og håndværkere fra Østeuropa har etableret sig her, og de store kan se et stigende antal udenlandske koncerner lægge billet ind på opgaver som senest Femern og metrogrenen til Nordhavn.

Vendingen lader vente på sig

Nybyggeriet af boliger og til erhverv ligger fortsat lavt og falder endda i 2014, målt i kroner og øre, spår byggeorganisationen, og i længden kan det offentlige ikke fastholde sit høje anlægsniveau.

Hos DI Byg fastslår en ny brancherapport, at »vendingen ikke er lige om hjørnet.« DI Byg spår, at den øgede vækst i samfundsøkonomien – som mange venter næste år – vil sætte fart på bolig- og erhvervsbyggeriet, men at det offentlige samtidig skruer ned.