Android-veteran bag ny mobiltelefon

Manden bag verdens mest udbredte mobilstyresystem samler folk fra Google og Apple til ny satsning på mobiltelefon med kunstig intelligens.

Andy Rubin (til venstre), mens han stadig stod for udviklingen af Android-styresystemet hos Google - her fotograferet i 2011 sammen med Samsungs daværende mobilchef, J.K. Shin, hvor de præsenterer den nye Galaxy Nexus. Nu vil Andy Rubin udvikle sin egen toptelefon. Arkivfoto: Bobby Yip, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP

En af skaberne af verdens mest udbredte mobilstyresystem, Android, gør klar selv at producere mobiltelefoner, hvor kunstig intelligens vil få en afgørende rolle.

Andy Rubin, som for to år siden forlod Google, har nu samlet et hold på 40 personer, hvoraf flere kommer fra netop Google og Apple. Det nye selskab, Essential, skal med Rubin som administrerende direktør bygge en mobiltelefon, som skal konkurrere med iPhone 7, men samtidig rykke ud med nye produkter til det smarte hjem, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Ingen kant på skærmen

Mobilproduktion er et farligt område, hvis man tror, at man kan tjene penge. Kampen er ekstremt hård, og meget få producenter - med Apple i den absolutte top - tjener alle pengene på mobilsalget.

Essential vil derfor satse lidt bredere. I centrum vil være den nye smartphonetelefon, som får en kant-til-kant-skærm, så hele overfladen på skærmen kan bruges. En særlig, magnetisk kontakt skal både virke som oplader og som mulighed for at udvide telefonen med nye funktioner, heriblandt et kamera, der kan optage 360-gradersbilleder i høj opløsning. Essential har tidligere produceret en prototype af en telefon med en skærm på 5,5 tommer, men netop fordi der ikke er nogen sort kant omkring skærmen, har Essentials telefon alligevel været mindre end Apples iPhone 7 Plus.

Telefonen, der vil få metalkanter og en keramisk bagside, ventes til salg midt i 2017 til omtrent samme pris som en iPhone 7, der i Danmark koster fra 5.800 kroner.

Drøftelser med store mobilselskaber

Kilder siger til Bloomberg, at Andy Rubin på den nys overståede Consumer Electronics Show i Las Vegas - verdens største forbrugerelektronikmesse - holdt møder med flere af de store mobilselskaber, som i givet fald skal sælge den nye telefon. Essential blev i slutningen af 2016 indregistreret som varemærke med angivelse af smartphones, tavle-PCer, tilbehør og »computerstyret software til mobiltelefoner« som varesortiment.

Andy Rubin har ikke ønsket at kommentere forlydenderne.

Andy Rubin solgte Android-styresystemet til Google i 2005 og var i de efterfølgende otte år med til at udvikle det til verdens mest udbredte. I dag kommer 86 procent af alle smartphones fra fabrikkerne med Google lagt på.

Også Nokia er på vej tilbage

I 2013 var han med til at stifte Googles robotdivision, før han i 2014 forlod internetgiganten. I stedet stiftede han selskabet Playground Global, der spytter penge i kunstig intelligens, robotter og såkaldt »augmented reality«, der kombinerer den virtuelle virkelighed med selve virkeligheden, altså lægger et synligt lag ovenpå. Playground Global har rejst mindst 300 millioner dollars i støtte fra investorer som Hewlett-Packard, Google og Foxconn, som producerer Apple-udstyr i Kina.

Finske Nokia er også på vej tilbage i mobilbranchen. Nokia er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr som master og andet bagvedliggende materiel men er - gennem en række tidligere Nokia-medarbejdere - i december genindtrådt som mobilproducent, først med to almindelige og billige mobiltelefoner og i januar med den nye Nokia 6-smartphone, som får europapremiere 26. februar. I praksis er det selskabet HMD, som står for mobilproduktionen, som Nokia dog lægger navn til.