Samsung-undersøgelse: Batteriet var synderen

Mobilgiganten ventes 23. januar at fremlægge resultatet af omfattende undersøgelser af, hvad der fik Galaxy Note 7-telefonen til at bryde i brand eller eksplodere.

Store reklamer for Galaxy Note 7 med den digitale pen, inden det gik galt, og Samsung måtte trække 2,5 millioner solgte telefoner tilbage. Arkivfoto: Jeon Heon-kyun, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN

Det var batteriet, der forårsagede brand og sågar eksplosioner i den sydkoreanske mobilgigant Samsungs problemplagede toptelefon, Galaxy Note 7, som til sidst måtte trækkes helt tilbage fra markedet.

Det vil Samsung offentliggøre 23. januar, siger en kilde til nyhedsbureauet Reuters. Samsung skal ifølge kilden have kunnet genskabe problemerne og dermed udelukke, at de skyldes enten designet af selve telefonen, som var under mistanke for at have for lidt plads, eller softwaren i smartphonen.

Tilbagetrækningen af de 2,5 millioner telefoner koster Samsung et tab på 5,1 milliarder dollars over tre kvartaler, har Samsung selv gjort op. Siden oktober har mobilgigantens eksperter forsøgt at finde årsagen til, at en række telefoner enten brød i brand eller direkte eksploderede, hvilket til sidst fik flyselskaber verden over til at forbyde folk overhovedet at have en Galaxy Note 7-telefon med om bord, slukket eller ej.

Afgørende vigtigt at fjerne enhver tvivl

Mistanken har hele tiden været rettet mod batterierne i telefonen. De er produceret af en række forskellige fabrikanter på ordre fra Samsung, og flere eksperter mener, at presset på producenterne for at kunne følge med efterspørgselen har betydet, at kvalitetskontrollen er blevet slækket.

Oprindelig mente Samsung selv, at fejlen lå hos en af producenterne, der senere blev identificeret som datterselskabet Samsung SDI Co, men en første udskiftning af batterierne til nogle fra andre producenter satte ikke en stopper for problemerne, der fortsatte, indtil Samsung til sidst valgte at trække samtlige telefoner tilbage.

Det er afgørende vigtigt for Samsung utvetydigt at kunne slå fast, at fejlen er fundet, og kunne sandsynliggøre, at den ikke vil gentage sig, påpeger eksperter og analytikere.

Det ventes at blive Koh Dong-jin, der for blot lidt over et år siden blev ny chef for Samsungs mobilproduktion, som skal fremlægge resultaterne af de omfattende undersøgelser.

Galaxy S8 er på vej - i ti millioner eksemplarer

Samsung vil over for Reuters ikke kommentere hverken datoen eller resultaterne men havde oprindelig lovet at fremlægge, hvad man vidste, inden årsskiftet.

Samsung har sideløbende med efterforskningen af problemerne med Galaxy Note 7 arbejdet på at få sin kommende toptelefon, Galaxy S8, klar til tiden. Den ventes lanceret i forbindelse med verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i slutningen af februar.

Det sydkoreanske Electronic Times rapporterede 5. januar, at Samsung har bestilt ti millioner Galaxy S8-telefoner fra fabrikkerne som en start. Ifølge avisens kilder vil produktionen begynde i marts, så telefonen kan sælges fra april. Den er opdateringen af sidste års topmodel, Galaxy S7, der har haft et forrygende salg, som fik ekstra fart på, da Samsung måtte trække Galaxy Note 7 tilbage.