2017 bliver rekordår for elektroniksalg

Der bliver lagt flest penge for smartphones, fjernsyn og PCer af alle slags, men kun smartphonesalget stiger. Det er nye dimser og dingenoter til hjemmene, der skal sikre rekordsalget i USA i år.

Selv om der konstant opfindes nye elektroniske dimser - her et YouCam Makeup-spejl, hvor man kan prøve forskellig makeup af på skærmen uden at skulle tage den på selv -, er det stadig de velkendte produkter som smartphones, TV-apparater og PCer, der sikrer udsigten til et rekordår for elektroniksalget i USA. Foto: Rick Wilking, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Der er udsigt til, at 2017 bliver et rekordår for salget af elektronik til hjemmet og de nærmeste omgivelser.

Sådan spår i alle tilfælde den amerikanske forbrugerelektronikorganisation, Consumer Electronics Association (CTA), der er arrangør af verdens største elektronikmesse, som i denne uge holdes i Las Vegas i det sydvestlige hjørne af USA.

I 2017 ventes der alene i USA at blive solgt for 292 milliarder dollars - svarende til 2.061 milliarder kroner på grund af den høje dollarkurs - udstyr, dimser og dingenoter, som der kan sættes strøm til. Det er 1,5 procent over niveauet for sidste år og ny rekord, hvis det lykkes.

Traditionelle produkter sælger stadig mest

Det er stadig de traditionelle produkter som smartphonetelefoner, fladskærms-TV, tavle-PCer, bærbare og stationære PCer, der skaffer de største indtægter hjem, selv om det kun er smartphones, der går frem, og kun bærbare PCer, der holder uændret salg, mens resten går tilbage.

Det øgede salg kommer i stedet fra det meget udstyr, som efterhånden kan kobles trådløst sammen. Amerikanerne ventes i 2017 at købe 600 millioner ting og sager af den slags, fem procent flere end i 2016 og også her ny rekord.

Salget af ting til det såkaldt smarte hjem - termostater, røgalarmer, trådløse kameraer, smarte låse og dørklokker, hele systemer, lysdæmpere m.m. - ventes at runde 29 millioner styk i 2017 (63 procent mere end i 2016) eller 3,5 milliarder dollars (57 procent mere end i 2016).

Udstyr med indbyggede digitale assistenter, f.eks. Amazons Echo- og Googles Home-højttaler, vil i 2017 sælge i 4,5 millioner eksemplarer i USA (52 procent flere end i 2016) svarende til 608 millioner dollars i salg (36 procent mere end i 2016).

Flere fjernsyn i ultra-HD

Fjernsyn med skærmkvalitet i ultra-HD (UHD), som også kaldes 4K, bliver der flere og flere af. I 2017 ventes der i USA solgt 15,6 millioner af dem (51 procent flere end i 2016) svarende til indtægter på 14,6 milliarder dollars(en fremgang på 38 procent fra 2016).

VR-briller til den virtuelle virkelighed eller på engelsk »virtual reality«, hvor man kan træde ind i og bevæge sig rundt i f.eks. spil, vil der blive solgt 2,5 millioner styk af (79 procent flere end i 2016). Det bringer 660 millioner dollars i kassen (43 procent mere end i 2016).

Droner - flyvende, fjernstyrede apparater - er også i fremgang. 3,4 millioner styk vil blive solgt i USA i 2017 (40 procent flere end i 2016), og dermed runder omsætningen en milliard dollars (46 procent mere end i 2016).
Endelig vil fitnessarmbånd drive markedet for såkaldte »wearables«, altså teknologi, som man tager på, og som også omfatter de svært dårligt sælgende smarture. 48 millioner styk bliver der ifølge CTA solgt i USA i år (14 procent mere end i 2016), svarende til en omsætning på 5,5 milliarder dollars (blot tre procent mere end i 2016).

Smartphonesalget stiger stadig

De rigtigt store dele af omsætningen kommer dog fortsat fra klassiske produkter som telefoner og PCer. CTA forventer, at der i USA i 2017 sælges 185 millioner smartphones for sammenlagt 55,6 milliarder dollars eller to procent mere end sidste år. TV-salget vil falde med to procent til 39 millioner styk men stadig sikre en omsætning på 17,8 milliarder dollars, hvilket også er to procent mindre end i 2016.

Tavle-PC-salget ligger fortsat højt, når man måler på antal, nemlig forventede 59 millioner i 2017. Det er fem procent mindre end sidste år, og målt på omsætning - nemlig 16 milliarder dollars - er det otte procents tilbagegang. Der ventes solgt 27 millioner bærbare PCer, samme antal som sidste år, med en omsætning på 15,6 milliarder dollars svarende til tre procents nedgang. Det store salgsnummer her er PCer, hvor tastaturet kan kobles fra, så de kan bruges som tavle-PCer men med alle PCens hestekræfter bibeholdt.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).