Obama under gigantpres for at stoppe spionage

Topchefer fra teknologigiganter som Apple, Google, Microsoft og Facebook kræver på to timers møde med Barack Obama store ændringer i NSAs overvågning.

De smilede til fotograferne, som de skulle, men bag lukkede døre var der tunge alvorsord, da præsident Barack Obama og vicepræsident Joe Biden mødtes med topfolk fra de største teknologiselskaber. Med på mødet var Tim Cook fra Apple, Dick Costolo fra Twitter, Chad Dickerson fra Etsy, Reed Hastings fra Netflix, Drew Houston fra Dropbox, Marissa Mayer fra Yahoo, Burke Norton fra Salesforce, Mark Puncus fra Zynga, Shervin Pishevar fra Sherpa Global, Brian Roberts fra Comcast, Erika Rottenberg fra LinkdedIn, Sheryl Sandberg fra Facebook, Eric Schmidt fra Google, Brad Smith fra Microsoft og Randall Stephenseon fra AT&T. Foto: Jim Watson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kom til at stå »NSA« og »aflytning« over hele dagsordenen, da USAs præsident Barack Obama tirsdag mødtes med topchefer fra blandt andre Apple, Google, Microsoft og Facebook.

Mødet, der varede i to timer, var ellers på forhånd af Det Hvide Hus lagt op til at være en debat om den nye sundhedsreform og de problemer, som den digitale selvbetjening har skabt, fordi teknikken ikke virkede ved lanceringen.

Men topcheferne fra Apple, Google, Yahoo, Netflix, Comcast, AT&T, Microsoft, Twitter og Facebook ville kun tale med Barack Obama og vicepræsident Joe Biden om skandalerne, der har ramt efterretningstjenesten NSA efter afsløringerne af den massive - og også ulovlige - overvågning, som tjenesten er involveret i i store dele af verden og tilsyneladende med hjælp fra andre landes efterretningstjenester.

Kræver aggressiv indsats

»Vi værdsatte muligheden for direkte over for præsidenten at dele vore principielle betragtninger om regeringens overvågning, som vi udsendte i sidste uge, og vi tilskynder ham til at rykke aggressivt på at få den ændret,« hedder det i en udtalelse fra teknologigiganterne efter mødet.

De seneste afsløringer af, at NSA har tappet data direkte mellem Googles servere og mellem Yahoos servere internt i deres systemer, har bragt selskaberne helt op i det røde felt og har skabt en ny og sjældent bred alliance mellem dem og de mange borgerrettighedsgrupper, der har protesteret mod den omfattende aflytning og overvågning.

En amerikansk dommer kendte mandag NSAs masseovervågning med indsamling af teleoplysninger om amerikanere for forfatningsstridig.

»Jeg kan ikke forestille mig en mere vilkårlig og tilfældig krænkelse end denne systematiske og højteknologiske indsamling og opbevaring af personlige data om praktisk talt hver eneste borger,« sagde dommer Richard Leon.

Afsløringer giver store problemer

På mødet deltog blandt andre Sheryl Sandberg fra Facebook, Tom Cook fra Apple, Marissa Mayer fra Yahoo, Eric Schmidt fra Google og Dick Costolo fra Twitter.

Det er den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens offentliggørelse af tophemmelige papirer, som har afsløret overvågningens omfang og har skabt store problemer for Obamas regering både hjemme og i udlandet.

Blandt andet har NSA gennem mange år aflyttet den tyske forbundskansler Angela Merkels personlige mobiltelefon, hvilket har kølnet venskabet med den vigtige, europæiske allierede.

I en udtalelse fra Det Hvide Hus efter mødet hedder det, at »præsidenten gjorde det klart, at han tror på et åbent, frit og innovativt Internet, og han lyttede til gruppens bekymringer og anbefalinger og gjorde det klart, at vi vil tage deres indmeldinger såvel som indmeldinger fra andre med i betragtning, når vi færdiggør gennemgangen af efterretningsprogrammerne«.