Tech-topfolk mødes med Obama om aflytning

Toptolk fra Google, Apple, Facebook, Yahoo og Twitter til møde hos præsidenten om afsløringerne af massiv overvågning.

Apples topchef, Tim Cook, er blandt dem, der tirsdag mødes med præsident Barack Obama for at drøfte den omfattende overvågning. Arkivfoto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den massive overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA er afsløret i, kommer på dagsordenen, når USAs præsident Barack Obama tirsdag mødes med topchefer fra blandt andre Apple, Facebook, Google og Twitter.

Teknologigiganterne har i et usædvanligt fælles, åbent brev klaget over efterretningstjenestens indtrængen.

Til mødet stiller Tim Cook fra Apple, Sheryl Sandberg fra Facebook, Marissa Mayer fra Yahoo, Eric Schmidt fra Google og Dick Costolo fra Twitter - med andre ord nogle af topfolkene, hvoraf navnlig Eric Schmidt, som i dag er bestyrelsesformand og tidligere var Googles topchef, meget skarpt har kritiseret den omfattende overvågning, som den tidligere efterretningsagent Edward Snowden har afsløret.

Kølnet klima

En amerikansk dommer kendte mandag NSAs masseovervågning for forfatningsstridig.

Overvågningen har kølnet samarbejdsklimaet væsentligt mellem den amerikanske regering og teknologigiganterne, som er oprørte over, at NSA f.eks. har aflyttet den interne datatrafik mellem Googles servere og mellem Yahoos servere. Derfor krævede de i det fælles, åbne brev, at der blev sat en stopper for aflytningen, og at lovgivningen blev strammet op.

»Balancen er i mange lande tippet alt for meget i statens favør og væk fra individdets rettigheder - rettigheder, som er nedfældet i vores forfatning,« skrev de.

Barack Obama fik i sidste uge overrakt en rapport fra den kommission, som blev sat til at undersøge NSAs spionprogrammer. Ifølge flere medier vil præsidenten efter årsskiftet fremlægge visse begrænsninger i efterretningstjenestens mulighed for at spionere i folks internet- og telefondata.