Svenske spioner vil have direkte adgang

Den svenske efterretningstjeneste forsøger at presse teleselskaber og internetleverandører til at give direkte adgang til folks data.

Den svenske internetudbyder Bahnhof fik besøg af Säpo, som ønskede direkte adgang til kundernes data. Det nægtede selskabet, som bl.a. tilbyder, at man kan surfe anonymt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skjulte optagelser afslører, at den svenske efterretningstjeneste Säpo forsøger at presse teleselskaber og internetudbydere til automatisk at give adgang til kundernes telefon- og postoplysninger.

Det er Sveriges Radios Ekot-redaktion, som afslører, hvordan en kriminalkommissær fra sikkerhedspolitiet Säpo advarer om, hvad der kan ske, hvis ikke teleoperatøren samarbejder. I dag indsamles kundernes trafikdata manuelt, skriver det svenske nyhedsbureau, TT.

Optagelsen med skjult kamera fandt sted, da Säpo for nylig besøgte det børsnoterede Bahnhof, som leverer bredbånd og telefoni til 100.000 privat- og erhvervskunder i Norden. Og kommissæren påpeger, at kunderne ikke behøver at få noget at vide.

Ser velkendt ud

Bahnhof sagde klart nej til »tilbuddet«, som kommer blot en måned, efter at det blev afsløret, at Säpo ønsker direkte adgang til telefon- og posttrafikken.

Säpos fremgangsmåde er tilsyneladende ikke enestående.

»Det er direkte usjovt for os som operatører, der forsøger at tage kundernes integritet alvorligt, at blive udsat for et sådant pres fra svenske myndigheder. Jeg kan ikke sige, at vi direkte er superoverraskede. Vi har mødt lignende retorik i andre sammenhæng, hvor vi har haft dialog med Säpo,« siger chefjurist Stefan Backman fra Tele2 Sverige til TT.

Tæt samarbejde med NSA

De nye afsløringer kommer under en uge efter, at det kom frem, at det svenske forsvars efterretningstjeneste, Försvarets Radioanstalt (FRA), samarbejder med USA om at hacke sig ind i computere.

Sveriges TVs dybdeborende journalistiske program Uppdrag Granskning, har afsløret »Quantum Project«, et kraftfuldt system, hvor computere kapres, og information samles ind. Det sker i samarbejde med den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA og den britiske pendant, GCHQ. Af 100 angreb har de fem givet resultater, som er videresendt til briterne.

FRAs talsmand, Fredrik Wallin, siger til det svenske nyhedsbureau TT, at »vi har ikke nogen masseovervågning kørende«, og tidligere FRA-chef, Ingvar Åkesson, har forsikret Riksdagens forsvarsudvalg, at der ikke sker dataindbrud, og at dette i givet fald vil være ulovligt. FRA siger, at der er dommerkendelser i alle tilfælde, hvor oplysninger er hentet.

Professor i efterretningsanalyse, Wilhelm Agrell, mener, at lovgivningen halter, fordi »fælles operationer dækkes ikke af lovgivningen«.

USA-dommer: Ulovlig overvågning

Lækkede dokumenter fra den tidligere efterretningsagent Edward Snowden viser, at FRA har adgang til NSAs overvågningssystem Xkeyscore, der beskrives som en slags Google for spioner.

FRA er i forvejen i vælten, fordi svensk lovgivning giver FRA mulighed for at følge med i al kommunikation, der passerer den svenske grænse. Og det gør rigtigt meget data- og teletrafik på grund af Sveriges geografiske placering og kabelføringen på de store kommunikationsårer. Derfor er både danske og norske teleselskaber og internetudbydere i færd med at se, om de kan lægge trafikken om, så den i videst muligt omfang holdes inden for egne grænser. Anslået under 10 procent af datatrafikken hos TDC, 10-15 procent hos Telenor, 15-20 procent hos Telia og al datatrafik hos »3« går lige nu via Sverige.

En amerikansk dommer afgjorde mandag, at NSAs massive indsamling af mobildata strider mod den amerikanske forfatning ved at krænke amerikanernes ret til at være fri for urimelig overvågning.