Digital musik dominerer salget

94 procent af al musikomsætning i Sverige kommer nu fra onlinetjenester.

Musik er blevet digital og høres nu oftere og oftere gennem onlinemusiktjenester som Spotify og Wimp på mobiltelefoner, tavlecomputere og PCer. Foto: Jonathan Nackstrand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre fjerdedele af al solgt musik i Sverige er nu digitalt, og det er musiktjenester som Spotify og Wimp, der driver salget.

I første halvår af 2013 steg det samlede musiksalg med 12 procent til en halv milliard svenske kroner (430 millioner danske kroner). Det digitale salg steg med 33 procent, mens det fysiske salg - CDer, LP-plader m.m. - faldt med 24 procent, viser nye tal fra musikbrancheforeningen IFPI og Grammofonleverantörernas Förening (GLF).

94 procent er streaming

Musikstreamingtjenester som Spotify og Wimp, der leverer musik via internet- eller mobilforbindelsen, står for 94 procent af det digitale salg, mens de resterende seks procent er musiknumre, som hentes ned.

Digital streaming omsatte for 351,2 millioner svenske kroner, downloadet digital musik for 24,6 millioner, mens det fysiske salg af albums udgjorde 118,4 millioner kroner, videosalget 4,5 millioner og singlesalget 0,7 millioner kroner.

Musikstreaming er således gået 39 procent frem i forhold til for et år siden, hvor downloadet digital musik omvendt er faldet med 20 procent.

25 procent i Danmark

Ludvig Werner, som er administrerende direktør for IFPI Sverige, tror, at de gode tal for årets første seks måneder vil betyde, at det samlede musiksalg for hele 2013 vil ligge 8-10 procent højere end sidste år.

Også i Danmark tager det digitale musiksalg fra.

»Vi er rimeligt optimistiske i musikbranchen for øjeblikket. De samlede digitale indtægter stiger eksplosivt, men også streaming stiger eksplosivt - 94,2 procent sidste år - og udgør nu 25,2 procent af hele markedet for musikken i Danmark. Sidste år overstreg de digitale indtægter for første gang de analoge indtægter trods en nedgang på 3 procent sidste år. Så det er uundgåeligt, at vi vil se vækst i år eller næste år,« sagde Jakob Plesner, direktør for IFPI Danmark, for nogle måneder siden.