Google klar til kamp mod Playstation og Xbox

Internetgiganten forbereder sin egen spillekonsol med Android som styresystem.

Sonys nye Playstation 4 og Microsofts nye Xbox One får konkurrence fra en ny og ikke ubetydelig spiller, når Google agter at kaste sig ind i konsolkrigen. Arkivfoto: Michael Nelson, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL NELSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Playstation, Xbox og Wii får nu konkurrence fra en ny front, efter at internetgiganten Google tilsyneladende er ved at udvikle sin egen spillekonsol med det Google-ejede styresystem Android.

Dermed spreder Google sine aktiviteter på endnu flere fronter end hidtil, rapporterer den amerikanske finansavis Wall Street Journal med henvisning til velinformerede kilder. Og det er med netop Android-softwaren, at internetgiganten forventer at vinde kampen.

Verdens mest udbredte

Android er i dag verdens mest udbredte mobilstyresystem. 74,4 procent af alle leverede mobiltelefoner i januar-marts 2013 var ifølge analysehuset Gartner med Android som styresystem mod 56,9 procent for et år siden, mens Apples iOS-styresystem går tilbage fra 22,5 procent sidste år til nu 18,2 procent. Ifølge analyseselskabet Canalys har Android en markedsandel på verdensplan inden for både smartphonetelefoner og tavle-PCer på 60 procent mod Apples iOS' markedsandel på 19 procent.

Spil til Android er blevet populære, og antallet vokser hurtigere end til de traditionelle spillekonsoller som Sonys Playstation, Microsofts Xbox og Nintendos Wii. For spiludviklerne er Androids store udbredelse særligt interessant, fordi det både kører på smartphonetelefoner og tavlecomputere.

Google vil ikke kommentere forlydenderne om en ny satsning på spillekonsoller, som kan komme, samtidig med at Sony til efteråret sender sin Playstation 4 på markedet og Microsoft sin Xbox One for at nå det vigtige julesalg, der traditionelt udgør henved 30 procent af årets omsætning for teknologigiganterne. Det er den største fornyelse af konsolmarkedet i mange år.

Også Apple menes på vej

Googles spillekonsol er skubbet fremad i udviklingen i forventningen om, at Apple forbereder en spillekonsol som en del af næste version af Apple-TV, en multimedieboks, der kan streame - altså trådløst overføre - film og musik fra andet udstyr til en TV-skærm og selv levere netfilmtjenester.

I 2012 omsatte konsolspil for 24,9 milliarder dollars (142,5 milliarder kroner) på verdensplan, viser tal fra analyse- og konsulenthuset PwC.

Google købte Android-softwaren i 2005 og videreudviklede den. I oktober 2008 kom den første telefon med Android som styresystem, HTC Dream. Android er et Linux-system.

Ny Android til efteråret

En ny udgave af Android ventes klar til efteråret. Den vil være tilpasset de stadig flere prisbillige smartphonetelefoner, som især i udviklingslandene sælger godt og sikrer Android stadig bedre markedsandele. Men eftersom Android også vinder indpas på bærbare computere, ventes den nye udgave også at rumme nyskabelser her.

Ifølge Google selv kører der nu Android i flere end 900 millioner stykker udstyr mod 400 millioner for et år siden.