Vidne i Krystalgade: Vi gemte os på toilettet

33-årige Rasmus Thau Riddersholm var fanget på et værtshus i Krystalgade, da politi og ambulancer stormede gaden i nat.

Den jødiske synagoge på Krystalgade i det indre København. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREYA INGRID MORALES

Det var først da politiet mylrede ud af salatfade og pegede med skydevåben mod den jødiske synogoge, at feststemningen blev afløst af forundring og en lettere distanceret frygt på værtshuset Halvejen, der ligger overfor den jødiske synagoge.

Sådan fortæller 33-årige Rasmus Thau Riddersholm, der sad på værtshuset med en kammerat.

Politi og ambulancer var heftigt repræsenteret cirka 10 minutter efter skyderiet, hvor to betjente blev såret og en jødisk vagt, 37-årige Dan Uzan, blev dræbt af gerningsmanden. Politiet formoder at gerningsmanden stod bag det, statsminister Helle Thorning-Schmidt kalder et terroranslag mod Danmark.

Rasmus Thau Riddersholm fortæller, at ingen på værtshuset hørte skyderiet, men at ingen omvendt var i tvivl om, at den var rygende gal, da politiet først mødte talstærkt op.

»Det var surrealistisk. Vi kunne se den døde mand på gaden, og vi kunne se scener fra politiet i arbejde. Det mindede mest af alt som noget, man ser i en amerikansk aktionfilm. Men fordi det hele foregik ude på gaden, med en glasrude mellem os og dem, var det faktisk en smule virkelighedsfjernt. Jeg tror, der kommer en efterreaktion,« siger Rasmus Thau Riddersholm.

Der gik tre kvarter før politiet kom ind på værtshuset, men forinden havde de stoppet al trafik ind og ud af døren til beværtningen. Herefter fik værtshusets gæster besked på at gemme sig på toilettet, mens politiet eftersøgte gerningsmanden. har var gæsterne i to timer og det var også her, en pige brød sammen:

»Vi var gode til at tale om det. Men jeg tror, at det blev for meget for hende, fordi hun havde siddet bare fem meter fra der, hvor den jødiske mand blev dræbt,« uddyber Rasmus Thau Riddersholm.

Mens gæsterne blev holdt tilbage på værtshuset, kravlede barens personale frem og tilbage med informationer fra politiet. Kl. 4 åbnede politiet for døren til værtshuset, og Rasmus og hans ven kunne frit tage metroen fra Nørreport hjem til Amager. ude på vejen lå den afdøde stadig mens politiet sikrede beviser.

»Vi talte lidt om det, og overvejede også en taxa som måske var sikrere. Men vi besluttede, at vi selvfølgelig fortsat skulle bevæge os frit. At frygten ikke skulle styre.«

Afdøde Dan Uzan stod frivilligt som vagt natten til lørdag foran synagogen. Han var i følge Berlingskes oplysninger ikke bevæbnet, men skulle tjekke om personer, der ville ind til festen i menighedshuset bagved synagogen, rent faktisk havde et ærinde der. Dan Uzan blev 37 år.

TV: Her lægger Helle Thorning-Schmidt blomster ved synagogen i Krystalgade