Ugen på kanten: De går aldrig til (nytårs)bal uden trusser!

Var De klar over, at den engelske dronning Elizabeth gennem sine over 60 år som regent på de britiske øer stille og roligt, men ganske konstant har forfladiget sin udtale af »Happy Christmas« i sin årlige julehilsen?

Nej vel – det vidste man ikke. Men det er den slags oplysninger, der kom frem i kølvandet på diskussionen om dronning Margrethes nytårstale – og ikke mindst hendes brug af »de« i stedet for et mere klassisk grammatisk korrekt »dem« i ikke mindre end FIRE tilfælde i talen. Det var lige, så det gibbede i Dansk Sprognævns direktør, Sabine Kirchmeier, fortalte hun her i avisen, hvor hun faktisk måtte gå så vidt som til at kalde det ... en fejl.

Så gik den vilde debat, for måske var Margrethe bare moderne og fulgte med udviklingen i sproget, mente andre sprogrøgtere. Med budskaber om danskerne og tilflytterne og behovet for lidt gensidig respekt virkede Dronningen i hvert fald ret meget i tråd med tidens diskussioner.

Faktisk lidt mere end statsministeren, som dagen efter gravede tilbage til TV-serien »Matador« for at give sine budskaber en tilpas folkelig klædning. »Matador«s Agnes er Løkkes helt, forstod man på talen, og det er da nok et synspunkt, han deler med mange danskere. Om »Matador« så rummer svaret på det moderne samfunds udfordringer, var der godt nok flere, der ymtede tvivl om, men iværksætteri og vilje til forandring er jo altid godt.

Og i modsætning til i de gode gamle dage, skal man ikke regne med, at ens fag og uddannelse holder hele livet, lød det senere i Løkkes tale. Det passer jo fint med Agnes, men hvordan det lige hænger sammen med, at Folketinget med Løkke i spidsen nys har vedtaget et uddannelsesloft, der lægger et solidt benspænd ind over for ekstra uddannelser, står måske ikke helt klart. Men måske er moderne politik i virkeligheden lidt mere indviklet end »Matador«.

Der er så også samtidig meget, man skal være inde i som politiker. Korrekt sammensætning af festtøj for eksempel, fremgik det af en debat efter Dronningens nytårskur, hvor rigets folkevalgte typisk er skruet ned i deres flotteste skrud. Således også innovationsminister Sophie Løhde, der stillede op i en blomstret sag med slæb – ganske nydelig, hvis man da ikke var Kirsten Norholt, forstod man på Facebook.

»Sophie, man har IKKE trusser på under en corsagekjole, slet, slet ikke trusser, der skærer én over, så man kommer til at tænke på en rullepølse?!« lød det her fra skuespilleren – der i øvrigt også har været med i »Matador« (som Vickis veninde Tut, hvis den sku’ være smuttet), men nok huskes bedre for mere undertøjsorienterede roller.

Her var hendes ekspertise dog forfejlet, lød det i Ekstra Bladet, hvor avisens modemester Jim Lyngvild kom Sophie Løhde & co. til undsætning. Han kaldte lettere udiplomatisk Norholt for rablende vanvittig og forstod så glimrende, at folketingsmedlemmerne aldrig går til bal – eller nytårskur – uden trusser.

Men det har skam ikke været fest og ballade det hele i årets første uge – elementernes rasen har også sat sit præg på 2017. For knap havde TV 2 News’ reportere fået skilningen på plads igen efter stormen Urds – lidt skuffende – juletogt, før de igen måtte ud og stå i den mørke nat i havne og hovedgader for at modtage den stormflod, der var annonceret til at kunne blive en såkaldt 100-års hændelse inden for oversvømmelser.

Så galt gik det vist kun få steder – andre steder blev vandet holdt ude af brave mænd og kvinder i gummistøvler, der havde bakset med sandsække og plastikdækker. Men med vandstigninger på henved to meter og et officielt stormflods-stempel var der drama for alle pengene.

Det var der også i Aalborg, der lagde scene til en noget usædvanlig international begivenhed i denne uge. Anholdelsen af en 20-årig datter til en okkult sektleder fra Sydkorea, der står anklaget for at have bistået regeringschefen i landet med pengeafpresning og korruption i mangemillioner-klassen. Så bliver det ikke meget mere kulørt.

Hvilken rolle den 20-årige har spillet, står ikke helt klart, men jagtet internationalt var hun, og og hun havde altså gemt sig i nærheden af sin 7,4 millioner kroner dyre hest i Nordjylland. Og så i et skab endda, fremgik det, da de nordjyske betjente rykkede ind under et højlydt »Danish police« og rullende kameraer. Det var åbenbart at gå for vidt, forstod man på kritikken bagefter, men vel egentlig ret forståeligt. Når man mest er vant til at arbejde med højrøstede branderter i Jomfru Ane Gade, så er det vel svært at holde sig diskret, når der nu står TV-crews på stribe klar fra den modsatte side af verden for at skildre en målbevidst panserbasse-aktion.

Men man må da heller ikke noget. Undtagen hvis det er en ny trend, og dem er der jo gerne spot på i sådan et nyt år. Hos Politiken dykkede man ned i, hvad der er i gang lige nu hos first moverne. Det er dem, der er helt fremme i sandalen, forstår man. Og når de først har været der, bliver trenden overtaget af next moverne, inden det siver ud til alle os andre sløve medløbere.

Sådan er det, og vi skulle hilse fra trendsetterne og sige, at vi godt kan glemme rødvin og andre rusmidler – det næste hotte er kakaopulver. Øko, selvfølgelig, sniffet direkte op i snudeskaftet. Det frigør endorfiner og giver en let og bæredygtig rus.

Så hav det brunt, som det hed i og om gamle dage, velbekomme og godt nytår.