Uenighed om højere sukkerafgifter

Venstre og Dansk Folkeparti vil hellere bruge oplysning end højere afgifter på søde sager for at få danskerne til at tabe sig. S og Lægeforeningen vil støtte udspil om højere afgifter.

Gennemsnitligt spiser hvert dansk barn det, der svarer til 342 sukkerknalder i julen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Grænsehandlen vil få kronede dage, og dermed vil danskerne blive ved med at at vælte sig rundt i slik, sodavand og andet sukkerstads.

Det er vurderingen i regeringspartiet Venstre og støttepartiet Dansk Folkeparti, der er skeptiske over for tanker fra regeringens forebyggelseskommission om at hæve afgifterne på choholade, sukkervarer og sodavand i et forsøg på at bremse det enorme danske sukkerforbrug og en truende fedme-epidemi.

»Folk vil med det samme begynde at drøne ned over grænsen og købe en masse ting. Hvis vi hæver afgiften, rammer vi også de mere socialt udsatte grupper, som vil blive ved med at spise slik og kager, hvilket så vil blive meget dyrere,« siger formanden for Folketingets sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V).

Han vil hellere bruge pengene på at få folk til at motionere mere, »og så skal vi selvfølgelig også have en debat om, at man skal passe på, hvad man putter i munden«.

Preben Rudiengaard vurderer således, at det store danske sukkerforbrug kan have en sammenhæng med den danske »hyggekultur«, som går ud på »at sidde hjemme foran TVet og putte ting i munden og ustandselig have gummerne til at køre«.

DF vil standse storindkøb
Heller ikke Dansk Folkeparti er begejstret for forslaget om at hæve afgifterne på søde sager. Hvis danskerne vil have noget udsundt, så køber de det – uanset prisen, mener sundhedsordfører Liselott Blixt.

Hun er dog parat til at se på afgifter som et instrument til at gribe ind over storindkøb af usunde produkter. F.eks. er det påfaldende, at de færreste i dag nøjes med at købe 100 gram slik, men derimod køber et kilo, fordi de større mængder er relativt billigere. Tilsvarende er en sodavand ikke længere en flaske med 0,25 liter, men købes som oftest i halv-liters flasker eller to-liters flasker.

»Og det bliver så drukket og spist på én gang. Derfor kunne man godt se på, hvordan vi har afgifter på store og små mængder, så det ikke tilgodeser de store flasker og slikposer,« siger Liselott Blixt.

Socialdemokraterne er til gengæld helhjertet med på at bruge højere afgifter til at dæmpe forbruget. Partiet har selv foreslået noget tilsvarende i et nyt børneudspil.

»Punktafgifter bør helt klart være et instrument til at regulere folks adfærd,« siger forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen.

Både Socialdemokarterne og Lægeforeningen mener, at evt. problemer med grænsehandlen bør tages op i EU. Formanden for Lægeforeningen Jens Winther Jernsen gør opmærksom på, at det nye sundhedsdirektiv giver mulighed for at diskutere harmonisering af afgifter på EU-plan, og »at det må være den rigtige måde at angribe problemstillingen med grænsehandlen på«.

»Vi er simpelthen nødt til,at finde nye måder til at begrænse dette forbrug. Det kan vi ikke opnå ved bare at stole på information og gode viljer. Der skal mere håndfaste midler til, og der ved vi med stor sandsynlighed, at når man gør noget dyrere, så køber folk mindre. Fedme, sukkersyge og andre livsstilssygdomme er klart relateret til et overforbrug af sukker og fedt, og det må vi tage alvorligt,« siger Jens Winther Jensen.