Sukkerafgift skal slanke danskerne

Danskerne er det mest sukkerforbrugende land i den vestlige verden, viser nye OECD-tal. Regeringens forebyggelseskommission anbefaler højere afgifter på sukker og sodavand.

Foto: Erik Refner

60 kg.

Så meget sukker spiser hver dansker årligt. Dermed er vi det mest sukkerforbrugende land i det vestlige verden. Samtidig vokser andelen af fede danskere eksplosivt, så hver niende af os i dag falder ind under kategorien »stærkt overvægtig«.

Det fremgår af nye tal fra de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, som nu får regeringens forebyggelseskommission til at slå alarm og sætte højere afgifter på chokolade, sukkervarer og sodavand på dagsordenen for at dæmme op for den truende fedme-epidemi.

»Hvis vi ender i samme situation som lande som USA og England, hvor antallet af stærkt overvægtige er skyhøjt, vil det være yderst alvorligt. Vi skal for alt i verden undgå, at det kommer dertil. Højere afgifter vil både få folk til at skrue forbruget af f.eks. sodavand ned og vil også have en markant signalværdi,« siger formanden for Forebyggelseskommissionen Mette Wier.

Kommissionen kommer med sin betænkning i starten af det nye år. Det vil bl.a blive med OECD-data, der viser, at andelen af stærkt overvægtige danskere nu er oppe på 11,4 pct. mod 5,5 pct. i 1987.

Desuden er hver tredje dansker »almindeligt« overvægtig. Vores årlige sukkerforbrug på 60 kg pr. dansker er desuden 10 kg højere end den midterste del af OECD-landenes og 15 kg højere end svenskernes forbrug.

»Det er et uhyggeligt tal, og det må vi gøre noget ved. Ellers er vi godt på vej mod en situation, hvor sukkersyge vil blive allemandseje,« siger formanden for Lægeforeningen, Jens Winther Jensen, som støtter forslaget om højere afgifter.

I Folketinget er der til gengæld delte meninger om anbefalingen. Oppositionen er positiv, mens Venstre afviser udspillet. Dansk Folkeparti er også skeptisk, men er åbent over for at bruge højere afgifter til at dæmme op for de stadigt større sodavandsflasker og slikposer.