5 skarpe til Mette Wier

Skarpe sundhedsspørgsmål til formanden for forebyggelseskommissionen Mette Wier.

Foto: Scanpix

Hvorfor skal staten blande sig i, hvad jeg vil spise?
I sidste ende kan man ikke tvinge folk til at gøre noget som helst. Men man kan informere dem, og så kan man gøre det nemmere at træffe de sunde valg. Det kan man bl.a. gøre ved at ændre på prismekanismerne, altså f.eks. hæve afgifterne på sukker og sodavand. Der er evidens for, at det har indvirkning på folks forbrug af disse varer. Det har også stor betydning, at man på denne måde får sagt, at noget er mindre godt end andet.

Det er vel også mit eget ansvar at spise rigtigt?
Man kan vel sige, at det er et fælles ansvar. Samfundet har et ansvar for at fremme det sunde valg. Det enkelte individ har jo ikke mulighed for at indføre afgifter og forbud eller for at bygge cykelstier, men i sidste instans er det det enkelte individ, der skal reagere på de ting, som samfundet stiller til rådighed.

Vil højere afgifter ikke bare udløse en øget grænsehandel og illegal import af f.eks. sodavand?
Det er klart en afvejning, man må foretage. Vi ønsker jo ikke at skabe en ny infrastruktur, der faciliterer opbygningen af et sådant marked. Det betyder, at der er en grænse for, hvor meget man kan sætte afgiften i vejret.

Hvor meget skal priserne sættes op?
Det kan vi ikke sige noget om endnu. Vi mangler stadig nogle beregninger. Men de skal sættes så højt op som muligt.

Hvorfor er det danske sukkerforbrug egentlig så højt?
Op igennem 1990erne var der ikke samme fokus på sukker som på f.eks. mættet fedt. Faktisk fik vi jo nærmest at vide, at sukker ikke feder. Producenter og forskere var meget aktive med det budskab, og effekten af det skinner formentlig igennem i form af et relativt højt forbrug.