Træt, men glad Mogensen på Jorden igen

Det var med tomlen op og det store smil på læben, at Andreas Mogensen i nat som den sidste kom sikkert ud af Sojuz-kapslen.

På billedet ses astronaut Andreas Mogensen efter landingen med den russiske Sojuz TMA-16M-rumkapsel, som bar ham tilbage til Jorden, hvor han landede i et øde område uden for Zhezkazgan i Kazakhstan. AFP PHOTO/HO /ESA /STEPHANE CORVAJA. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE CORVAJA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser voldsomt ud på billederne fra ødemarken i Kasakhstan.

Lige før Andreas Mogensens Sojuz-kapsel lander på græssteppen kl. 2.51 dansk tid (6.51 lokal tid) i nat, omringes kapslen af et mindre ildhav. Men det er bremseraketter, som sekundet før selve landingen antændes for at sikre så blød en landing som mulig.

Ifølge NASA foregik alt - fra afkobling fra Den Internationale Rumstation til nedstigning til landing - perfekt.

20 minutter efter landingen bliver Andreas Mogensen som den sidste båret ud af den snævre kapsel.

Han ser træt, men glad ud. Håret er fladt, der er skægstubbe at se på hagen, og ind i mellem lukker han øjnene - formentlig i en blanding af træthed og lettelse. Men der er hele tiden et kæmpe smil på læben. Og opvendt tommelfinger.

En ansat fra den russiske rumorganisation Roscosmos giver ham et æble, men han bider ikke i det. Sidder bare der på en stol med et tæppe over sig midt på græssteppen omgivet af sine mindst lige så trætte medkosmonauter, Gennadij Padalka og Aydin Aimbetov.

Et par timer efter landingen blev han fløjet til Kasakhstans hovedstad Astana, hvor et fly fra det europæiske rumagentur ESA ventede på at flyve ham tilbage til ESAs astronautcenter i Køln, hvor hans kone og datter på knap to år venter i spænding.

Men før flyet lettede, skulle han deltage i en velkomstceremoni i Astana, arrangeret af landets præsident, Nursultan Nazarbayev.

Efter landing i Køln skal den 38-årige danske rumpioner gennemgå en såkaldt debriefing og undersøges af læger, før han endelig kan slappe af i den nære families selskab.

Om tre måneder får ESA sin næste astronaut i rummet, briten Timothy Peake.