Tidligere PET-chef: Sikkerhed kan være reelt problem ved tyrkisk statsbesøg

Den hollandske regering er havnet i en diplomatisk krise med Tyrkiet efter at have nægtet tyrkiske ministre adgang til vælgermøder i Holland med henvisning til sikkerhed.

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Det hollandske argument for ikke at tillade tyrkiske ministre at komme ind i landet for at tale til vælgermøder med tyrkere i Holland var et hensyn til sikkerheden, som premierminister Mark Rutte har forklaret.

Men er sikkerhed reelt så stort et problem ved tyrkiske ministerbesøg, at det kan være nødvendigt at afvise et besøg?

Ifølge tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, kan sikkerhedskortet »i allerhøjeste grad« være berettiget set i et politi- og efterretningsfagligt perspektiv.

»Det kommer man ikke udenom. Der er en stærk opposition i Tyrkiet, sidste år så vi et kupforsøg, og så er der striden med kurderne. Vi skal også huske på, at der har været ret mange terrorangreb i Tyrkiet,« siger Hans Jørgen Bonnichsen, der understreger, at han af gode grunde ikke har kendskab til, hvad hollænderne har lagt til grund.

»Jeg kan ikke vurdere risikofaktorerne i Holland. Det kan jo være noget helt konkret, der medvirker til, at der ikke er nogen vej uden om. Men så skal der være en konkret, overhængende og direkte fare. Og det ved kun den hollandske sikkerhedstjeneste,« siger den tidligere operative PET-chef.

Generelt bør en moderne og demokratisk retsstat med et velfungerende politi og efterretningsvæsen dog, ifølge Bonnichsen, »være i stand til at håndtere sikkerheden«:

»Ellers er det en kapitulation. Og hvis man skal kapitulere, så skal det være vigtigt. Der skal være en konkret, direkte og overhængende fare.«

Den tidligere operative PET-chef bemærker, at Danmark tidligere er kommet for skade ved at nægte en person indrejse med henvisning til sikkerheden, da Nyrup-regeringen i 1996 afviste at tage imod forfatter Salman Rushdie med denne begrundelse.

»Det faldt i hvert fald ikke ud på en måde, så man kan sige, at det var en succes,« bemærker Bonnichsen.

Tyrkisk vælgermøde i Danmark

Sideløbende med den nuværende krise mellem Holland og Tyrkiet har også Schweiz, Østrig og Tyskland, dog ikke med henvisning til sikkerheden, aflyst tyrkiske vælgermøder med deltagelse af højtstående medlemmer af Erdogans AKP-parti.

Herhjemme er det søndag kommet frem, at den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, ifølge redaktøren på et dansk-tyrkisk medie vil besøge Danmark 19. marts for angiveligt at besøge vælgermøder afholdt af herboende tyrkere.

Det har flere danske udenrigsordførere dog samstemmende frabedt sig.