V, LA og DF siger nej til tyrkiske vælgermøder: »Vi vil ikke have kampe og opgør fra folks hjemlande flyttet til Danmark«

Ifølge Venstres udenrigsordfører er det »for mærkeligt«, hvis Tyrkiets premierminister har tænkt sig at føre valgkamp i Danmark, og spørger man Dansk Folkeparti, er det direkte uacceptabelt. De Konservative er mere afventende.

Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, har angiveligt tænkt sig at besøge Danmark 19. marts for at holde borgermøder med herboende tyrkere. Det rapporterer flere tyrkiske medier ifølge DR.

Men hos Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ser man hellere, at Tyrkiet afholder sig fra at føre valgkamp i Danmark i kølvandet på den diplomatiske krise, der i weekenden er opstået mellem Holland og Tyrkiet, efter et vælgermøde i Rotterdam lørdag blev aflyst og tyrkiske ministre blev forment adgang til landet.

»Han skal selvfølgelig være velkommen i Danmark, hvis det er for at mødes med den danske regering eller udenrigspolitisk nævn, men ikke for at føre valgkamp, det er ikke acceptabelt,« siger Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

Han mener ikke, at de danske myndigheder skal godkende sådan et arrangement.

»Det er en surrealistisk tanke, at millioner af tyrkere i Vesteuropa og herunder Danmark skal engagerer sig på den måde i en valgkamp, så der kommer tilrejsende ministre og politikere for at føre valgkamp og dermed ophidser gemytterne,« siger han.

Søren Espersen pointerer, at vi allerede har set, hvilke problemer det kan føre med sig, når politiske spørgsmål i Tyrkiet, får indflydelse på herboende tyrkere.

»Efter militærkuppet i sommer så vi her i Danmark, at hundredvis af tyrkiske børn blev taget ud af skolerne, fordi de var det forkerte sted. De forskellige parter kunne slet ikke tale sammen. Det er udmærket, hvis det foregår i Tyrkiet, men det skal Søren-spille-mig ikke finde sted på dansk jord. Det vil vi ikke have,« siger Søren Espersen og slår fast, at tyrkisk demokrati »ikke vedkommer os«.

»Vi vil ikke have kampe og opgør fra folks hjemlande flyttet til Danmark, hvad enten det er tyrkere eller andre borgere,« fastslår han.

Hos Venstre er udenrigsordfører Michael Aastrup heller ikke begejstret for udsigten til, at den tyrkiske premierminister vil holde vælgermøder på dansk jord.

»Jeg håber ikke, premierministeren har tænkt sig at skulle føre valgkamp a la det, vi har set i Tyskland og Holland. Det ville være for mærkeligt. Det kan han gøre i Tyrkiet,« siger han til Jyllands-Posten.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Henrik Dahl, er  ligeledes skeptisk.

»Jeg har også lidt svært ved at forstå, hvorfor repræsentanter fra fremmede lande skal føre valgkamp her. Det er, så vidt jeg ved, ikke sket før, og jeg mener ikke, det er nogen god idé at tillade det. For jeg mener ikke, det er en idé, at politiske problemer får lov at brede sig og spille en rolle i Danmark,« siger han.

Henrik Dahl mener dog i første omgang, det er politiet og justitsministeren der må tage stilling til spørgsmål i et sikkerhedsmæssigt perspektiv. I flere andre europæsike lande er vælgermøderne blevet aflyst med begrundelse i sikkerhedshensyn og den offentlige orden.

Justitsminister Søren Pape (K) afviser over for Berlingske at kommentere sagen. Han henviser i stedet til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der lige nu er i Kina. Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra udenrigsministeren til sagen, men som en kommentar på krisen mellem Holland og Tyrkiet, skrev han søndag denne kommentar til Ritzau:

»Ingen - heller ikke Danmark - vil acceptere, at regeringsrepræsentanter fra et andet land forsøger at tvinge sig adgang til landet under trusler om sanktioner«.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, mener imidlertid, det er vigtigt at finde ud af, hvad den tyrkiske premierminister vil, før man tager stilling til, om han må komme. Og kommer han, bør man benytte sig at situationen og tage en snak med ministeren om forholdene i Tyrkiet for blandt andet ytringsfriheden og den fri presse.

»Jeg synes, Erdogan er en wannabe diktator, der vil have smadret den tyrkiske model. Det, der sker i Tyrkiet, er meget skidt. Men om vi skal forbyde den tyrkiske premierminister fra at holde vælgermøder her, er jeg i tvivl om. Det kommer an på, hvad han vil sige, for vi har forsamlings- og ytringsfrihed i Danmark,« siger han.

Hvis premierministeren ønsker at mødes med nogle herboende tyrkere og kurdere, uden at han i den forbindelse opfordrer til vold eller hærværk, er det i Naser Khaders optik helt okay.

»Jeg ville jo heller ikke bryde mig om som dansk parlamentariker på besøg i Tyrkiet, at tyrkiske myndigheder skulle bestemme, hvem jeg måtte mødes med,« siger han.

Østrigs kansler, Christian Kern, har tidligere foreslået et forbud mod tyrkiske valgmøder i hele EU. Men det har den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), afvist i et interview med Ritzau tidligere denne måned.

Som sagt forholder udenrigsministeren sig dog endnu ikke til det varslede besøg i Danmark, men kun striden mellem Holland og Tyrkiet.

Tyrkiet står i øjeblikket overfor en folkeafstemning om en ændring af den tyrkiske forfatning, som vil give præsident Recep Tayyip Erdogan større magtbeføjelser og mulighed for at blive siddende som præsident frem til 2029.

LÆS MERE