Sløsede patienter straffes med gebyr

I begyndelsen af det nye år vil to afdelinger i Region Midtjylland som de første begynde at opkræve gebyrer fra patienter, som udebliver fra aftaler. Region Syddanmark har trukket sig fra projektet.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sløsede patienter kan nu for første gang opleve at blive straffet med en bøde, hvis de udebliver fra behandlinger eller undersøgelser på sygehuset uden at melde afbud.

Efter flere års tilløb sættes der i begyndelsen af det nye år gang i et omstridt forsøgsprojekt på to afdelinger på hospitaler i Region Midtjylland, hvor der ved udeblivelser vil blive opkrævet et gebyr fra patienterne på formentlig i omegnen af 500 kroner.

»Emnet fylder meget i den offentlige debat, og nu skal vi altså have det testet, så vi kan se fordele og ulemper. Vi må konstatere, at der på nogle afdelinger er op til ti pct. af patienterne, som udebliver fra ambulante aktiviteter, og det kan vi simpelthen ikke have. Når man trækker på noget, vi alle har været med til at betale, må der være en forpligtigelse til, at man i det mindste melder afbud, hvis man ikke kan komme,« siger formanden for regionsrådet i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), som også er formand for Danske Regioner.

Flere påmindelser

Konkret bliver det patienterne på ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg og yderligere en afdeling i regionen, som udpeges om kort tid, der kommer til at lægge pengepung til forsøgsprojektet. Gebyrerne kædes desuden sammen med en øget brug af påmindelser via SMS, e-mail, brev og lignende til patienterne om deres aftaler, en praksis som stadigt flere sygehuse er i færd med at tage i anvendelse.

Projektet kommer, efter at der gennem adskillige år er blevet presset på fra centralt hold, både fra den tidligere VK-regering og den nuværende regering, for at skride hårdt ind mod problemet med udeblivelser.

SRSF-regeringen skrev direkte i sit regeringsgrundlag i 2011, at man fandt det rimeligt at opkræve gebyrer, fordi det »er spild af personalets tid, dyr teknologi og operationsstuer, når patienter bliver væk fra deres aftaler«, samt at det forhindrer andre patienter i at komme tidligere til.

Gebyrplanerne er dog også stødt på stor modstand fra flere sider både blandt ansatte og i patientorganisationer, der frygter, at det vil få social slagside og især ramme udsatte patienter med eksempelvis psykiske problemer. Det har også været fremhævet, at sygehusene selv jævnligt må aflyse planlagte behandlinger, så det er patienterne, som må gå forgæves.

Tilsvarende forekommer det også, at det er sygehusene, som ikke får givet patienterne ordentlig besked, og derfor er det bedre at gøre mere ud af at minde patienterne om aftalerne nogle dage før for at nedbringe udeblivelserne, lyder argumenterne.

SMS-ordning nedbragte udeblivelser

Ifølge en ny artikel i Ugeskrift for Læger har en SMS-ordning på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital således været med til at nedbringe udeblivelserne fra 13 pct. i 2009 til 9,3 pct. i 2014. Desuden påviser man en stor andel af »sekretariatsfejl« i bookningen af tiderne, som i 2009-opgørelsen lå helt oppe på 27,7 pct.

»Jeg er ikke meget for ideen. Der kan være situationer, hvor der rent faktisk er gode forklaringer på udeblivelsen, så gebyrer er ikke løsningen på alle problemer. Men når der er et politisk ønske om at introducere det, er det godt, at det bliver i form af et forsøgsprojekt, som kan give viden og måske være med til at pege på sammenhænge, hvor det kan give mening at opkræve et gebyr,« siger formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen.

Når det har trukket i langdrag, skyldes det også, at der har været en strid mellem regionerne og Sundhedsministeriet om, hvem der skal betale for den efterfølgende evaluering af forsøgsprojektet. Oprindeligt skulle rygcentret på Sygehus Lillebælt have medvirket, men Region Syddanmark har valgt at trække sig fra projektet. Derfor bliver det nu alene to afdelinger i Region Midtjylland, der er med i projektet, og evalueringen finansieres af regionen og ministeriet i fællesskab.