Politikere: Der er for meget rod med sygehusgebyrerne

Region Hovedstaden vil nu indføre klare retningslinjer for brugerbetalingen på regionens hospitaler.

ARKIVFOTO. Ultralydsbilleder af ufødte koster i dag 25 kroner på ét hospital, 50 kroner på et andet og er gratis på et tredje. Det duer ikke, lyder det nu fra politisk hold. Fold sammen
Læs mere
Foto: istock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal have kortlagt, hvad der findes af gebyrer på hospitalerne. Og det skal koste det samme at få f.eks. et ultralydsbillede af det ufødte barn, uanset om de gravide er tilknyttet Hvidovre eller Hillerød Hospital.

Sådan lyder kravet fra politikere i Region Hovedstaden, der nu vil indføre klare retningslinjer i forhold til den vrimmel af gebyrer, som over en årrække i al ubemærkethed er blevet en realitet på et stort antal danske sygehuse.

»Det kan ikke nytte, at disse gebyrer bare får lov at udvikle sig på må og få. Vi skal vide, hvad der findes af gebyrer, og der skal være politisk fokus på, både hvad der opkræves brugerbetaling for, og at gebyrerne er ens over det hele,« siger det radikale medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Charlotte Fischer.

Hun står bag et forslag om at indføre klare principper for gebyrerne på hospitalerne, hvilket får opbakning af bl.a. Socialdemokraterne og Venstre og dermed kan samle et stort flertal i regionsrådet.

Udspillet kommer, efter at Region Midtjylland fornylig som den første region offentliggjorde en liste over gebyrerne på sine hospitaler, som vakte stor opsigt.

Listen viste, at der findes ganske mange gebyrer trods alle politiske besværgelser om, at brugerbetalingen i det danske sundhedsvæsen stopper ved hospitalsdøren. Det fremgik desuden, at der var stor forskel både på priserne og på hvilke ydelser, der tages betaling for.

For eksempel kostede ultralydsbilleder af ufødte 25 kroner på ét hospital, 50 kroner på et andet og var gratis på et tredje.

Et gebyr for portørhjælp til »kisteilægning« af afdøde patienter var på et hospital på 320 kroner,, mens et andet hospital i regionen tog 355 kroner for ydelsen.

På nogle hospitaler tog man 567 kroner fra patienter, som skulle have en billeddiagnostisk undersøgelse af brystkassen til brug for et dykkercertifikat. På andre hospitaler var ydelsen gratis.

Det fik politikerne i Region Midtjylland til at indføre en standardpris for at sikre, at patienterne mødte ens vilkår, uanset hvilket hospital de gjorde brug af.

I Region Sjælland har man ligeledes taget skridt til at få politisk indsigt og kontrol med gebyrerne samt indføre ens retningslinjer. Og nu følger man også efter i Region Hovedstaden.

»Vi finder det helt nødvendigt, at der skabes et overblik over, hvor mange skjulte indtægter, der ligger og gemmer sig i gebyrer og brugerbetaling. Vi synes, at det er meget betænkeligt, at regionens institutioner reelt opkræver en form for skat hos borgerne, som vi reelt ikke kender omfanget af. Vi er er helt med på at indføre synlighed og retningslinjer på dette område. Det er trods alt borgernes penge, vi kradser ind,« siger medlem af forretningsudvalget Martin Geertsen (V).

Socialdemokraternes Laila Lindén finder det ligeledes relevant at få kortlagt, hvad der findes af gebyrer.

»Jeg synes også, at det må være rimeligt, at den samme ydelse koster det samme. Der skal ikke være forskel på, om man er i behandling på Hvidovre Hospital eller på Hillerød Hospital,« siger hun.