Skovmanden, tandlægen og hipsterholdet

Island spiller kvartfinale mod Frankrig søndag aften, og på sidelinjen står to mænd, der med stram organisation og stærke retoriske evner er afgørende for vulkanøens fodboldsucces.

Football Soccer - Greece v Iceland - International Trænerne Lars Lagerbäck (tv.) og Heimir Hallgrímsson (th.) har fået stor succes med det islandske fodboldlandshold, der mod forventning er nået frem til kvartfinalen ved EM i Frankrig. Foto. Alkis Konstantinidis Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele verden hylder dem. Ikke for spillet på banen, men for de charmerende, hu-råbende hipster-vildmænd, der med lilleputtens trodsige blik byder de store op til dans. En dans, der som regel ender med, at de store til sidst må bide i græsset og undre sig over, hvad det var for et pladetektonisk uhyre, der just kørte dem over.

På tribunerne bakkes det islandske landshold op af en lige så kulørt skare, der med sin entusiasme har erobret fodboldhjerter over hele Europa. Men støtten fra fansene har ikke altid været en selvfølgelighed.

»Da vi startede, var der ingen støtte fra fansene,« har den nuværende assistenttræner, Heimir Hallgrímsson, således fortalt i et interview for et par uger siden med det amerikanske fodboldnyhedsmedie ESPNFC.

Hallgrímsson beskriver her, hvordan han målrettet gik efter at få fanklubben »Tolfans« støtte, da han blev udpeget som assistenttræner for Lars Lagerbäck i 2013. Hallgrímsson mødte op på »Tolfans« stampub et par timer før kickoff og indviede supporterne i dagens taktik og viste dem en video med den motiverende peptalk, der var produceret til spillerne. På optaksmøderne ville supporterne også som de første stifte bekendtskab med den dugfriske startopstilling.

»Til den første kamp, en venskabskamp mod Færøerne, kom der 10-12 mennesker. Når jeg kommer der nu, er der cirka 400 fans. Kulturen er ændret. Før i tiden dukkede islændingene ikke op til kampen før til kickoff eller endda senere. Nu er de der med deres trøjer, hatte og flag for at se min præsentation,« fortalte Heimir Hallgrímsson, der allerede har vist sig som en stærk retoriker og kommunikator.

Han er godt klar over, at hans optakts­besøg hos supporterne på pubben næppe kender sin lige på andre europæiske landshold. Man kan ikke forestille sig Didier Deschamps eller Antonio Conte troppe op til optakt på en fransk eller italiensk bistro med plancher, videoer og startopstillinger.

»Det her er Island. Vi tør at være en lille smule anderledes,« som han siger.

Tandlæge på deltid

Det tør de, og det skal de også være. Det er en simpel nødvendighed, når et lille land med blot 330.000 indbyggere skal spille mod de store verdensstjerner.

Heimir Hallgrímsson har i sin trænerkarriere holdt fast i jobbet som tandlæge i hjembyen på Heimaey syd for Island. De seneste år har han dog nedskåret sin aktivitet og arbejder nu kun en hel eller halv dag om ugen. Han har selv fortalt, at han trækker på sin erfaring som tandlæge i kommunikationen med forskellige patientgrupper, når han nu skal kommunikere med fodboldspillere.

Heimir Hallgrímsson tager efter EM over efter Lars Lagerbäck, som vi kender bedre i Danmark. Dette EM er den stilfærdige, 67-årige svenskers syvende slutrunde. I de første fem var han landstræner for Sverige, i den seneste stod han i spidsen for Nigeria.

En mand, der aldrig er set tabe besindelsen og give en drikkedunk så meget som en forsigtig, blød inderside i irritation over en dommerkendelse eller en brændt chance. Tro mod sin hjemstavn og sit sinds rødder i de vidtstrakte skove i Norrland.

»Han reagerer slet ikke. Han er på ingen måde en flamboyant type og optræder typisk i træningsdragt. En mand i sit arbejdstøj. Men han kan finde ud af at organisere et hold, som regel i en 4-4-2-opstilling. Da han stod i spidsen for det svenske landshold, var han meget respekteret for sin evne til at føre holdet frem til slutrunderne, men mange syntes også, at svenskerne spillede usandsynligt kedeligt,« fortæller Berlingskes sportsredaktør, Morten Crone Sejersbøl.

»Jeg ved, det er sådan«

Lars Lagerbäck er en pragmatisk træner, der ofte har udtalt, at det for ham gælder om at få point – ikke om at spille på en særlig pæn eller fodboldmæssigt interessant måde.

Han har ingen fodboldfilosofi eller et særligt koncept, som han partout vil have gennemført, fortæller Morten Crone Sejersbøl. Men han kan organisere et hold, som kan hamle op med de helt store stjernespillere.

Ólafur Kristjánsson, cheftræner i Randers FC, beskriver makkerparret således.

»Lars Lagerbäck er en lun svensker, som hviler i sig selv, er afklaret og ved, hvad han vil. Han har meget ro i sindet. Ved sin side har han Heimir, som er en intelligent islænding, der ud over at være klog også er rigtig god til at kommunikere. På trænerbænken under kampene optræder de begge helt roligt,« forklarer Ólafur Kristjánsson.

Lars Lagerbäck har selv beskrevet sin afdæmpede stil i et portrætinterview med SAS-bladet Scandinavian Traveler:

»Journalister har vist den opfattelse, at en god træner skal stå og være ophidset på sidelinjen. Og skrige og råbe. Sandheden er bare, at man ikke kan kommunikere med spillerne. Er der nogle smarte træk? Naturligvis. Du kan foretage tre udskiftninger og tale med spillerne i pausen. Nej, arbejdet handler mest om forberedelse. 90 procent af trænerens arbejde er allerede gjort, når kampen starter. Og det er ikke en myte – jeg ved, det er sådan.«