Så meget går de amok i Island: »Vores drenge regerer igen«

Island vandt sensationelt 1/8-finalen mod England, og jublen var ustoppelig - både blandt fansene på stadion og i Island, hvor befolkningen foran hovedstadens største storskærm ligeledes gik i ekstase over den uventede sejr.

Op mod 10 procent af den islandske befolkning har i løbet af slutrunden indfundet sig på franske stadioner for at støtte deres hold. Fold sammen
Læs mere
Foto: POWELL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Afram Island«.

Sådan lyder det mest gængse tilråb, der på dansk betyder »Kom så, Island«, til det islandske fodboldhold - og det er blevet brugt særdeles flittigt de seneste uger.

For Islands debut i EM-slutrunden har på alle måder været sommerens foreløbigt helt store overraskelse. Og begejstringen blandt beboerne i den lille ø-nation mod nord var da også til at føle på, da holdet mandag aften slog England 2-1 i 1/8-finalen og nu er videre til kvartfinalen.

Fodboldfest pakket til bristepunktet

Det fornemmede man klart på transmissionen fra Ingolfs Torg midt i den islandske hovedstad Reykjavik, hvor publikum stod tæt pakket foran storskærmen for at få et glimt af kampen.

Gennem hele slutrunden er mange islændinge mødtes på pladsen, hvor der under de seneste mange af landets kampe har været decideret folkefest.

Det var selvfølgelig også tilfældet mandag, hvor neglebidderiet blev erstattet af jubelscener, da Island først udlignede, senere bragte sig foran 2-1, og igen da dommeren endeligt fløjtede kampen af, og sejren stod klart.

Du kan se flere billeder i Berlingskes billedserie fra torvet her.

De mange fremmødte hyldede efterfølgende landets fodboldhelte med en koordineret klappeseance, der sætter gang i både smilebånd og kuldegysninger på samme tid. Tv-stationen Siminn har fanget optrinnet herunder:

Kommentator gentager sin skingre jubel

Også den islandske fodbold-kommentator, Gudmundur Benediktsson, der i sidste uge blev et stort viralt hit, havde igen svært ved at styre sin begejstring under kampen.

Desværre har tv-selskabet Siminn ikke rettighederne til også at vise klippet af den entusiastiske kommentators reaktioner under kampen i deres Facebook-sammenklip, men lyden, de har lagt ud, er også så rigeligt til at få en fornemmelse af den tidligere professionelle fodboldspillers ekstase:

Benediktsson med kælenavnet »Gummi-Ben« blev en af de mest omtalte fodboldpersonligheder i sidste uge, da en video af hans kommentering af Islands kamp mod Østrig gik viralt. Her måtte han ligeledes tage de aller lyseste toner i brug, da sensationen stod klar og Island i overtiden scorede til 2-1 og sikrede sig pladsen i 1/8-finalen.

»Vores drenge« regerer igen

Også fodboldjournalist ved Visir.is, Thomas Thor Thordarson, har svært ved at lægge låg på sin begejstring i sin analyse umiddelbart efter kampens slutfløjt.

Han skriver blandt andet, hvordan andre mindre nationer måske ville blive ramt af »håbløshed« på det tidspunkt, hvor Englands Wayne Rooney bragte englænderne i front med 1-0, men »sådan er vores drenge ikke«, lyder det i analysen.

»Kun 80 sekunder efter (Englands scoring, red.) regerede Island igen kampen,« skriver han videre.

Samme toner kommer fra en af landets andre store aviser, Morgunbladid, der skriver »Eventyret fortsætter« og er ikke blege for at omtale gårsdagens resultat som den »største bedrift nogensinde«.