PET-chefs afgang lægger pres på justitsministeren

Begge fløje i Folketinget kræver afklaring om justitsminister Morten Bødskovs viden om PETs handlinger. Selv afviser ministeren ethvert kendskab til PETs fremgangsmåde.

Spørgsmålene hober sig op på Christiansborg efter PET-chef Jakob Scharfs udmelding om, at han trækker sig fra sin post. Dansk Folkeparti udtaler, at det skal koste justitsministerens afgang, hvis det viser sig, at han var vidende om PETs handlemåde. »Jeg mener klart, at justitsministeren bør trække sig, hvis han har været orienteret om det her,« siger DFs Peter Skaarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om efterretningstjenestens formodede kig i DFs Pia Kjærsgaards kalender i forbindelse med planerne om et besøg med retsudvalget på Christiania kulminerede i går, da PET-chef Jakob Scharf trak sig fra sin post, få timer inden hans længe ventede redegørelse om forløbet så dagens lys. Sagen afføder samtidig stærkt politisk pres på Jakob Scharfs chef, justitsminister Morten Bødskov (S), der over for Folketingets Retsudvalg i går understregede, at han har bedt PET om at håndtere lignende sager anderledes.

Bødskov er allerede indkaldt i samråd om den interne uro i efterretningstjenesten, og hos flere ordførere på Christiansborg hober spørgsmålene sig op om forløbet, PETs fremgangsmåde og justitsministerens viden om sagen. Dansk Folkeparti udtaler klart, at det skal koste Bødskovs afgang, hvis det viser sig, at han var vidende om PETs handlemåde.

»Jeg mener klart, at justitsministeren bør trække sig, hvis han har været orienteret om det her. Og jeg mener, at han under alle omstændigheder står i en situation, hvor han har et kæmpe forklaringsproblem over for Folketinget, og at der tårner sig nogle problemer op omkring justitsministeren, som er usædvanligt store,« siger DFs Peter Skaarup, der vurderer, at PET har handlet i strid med loven i sagen om Pia Kjærsgaard.

Har ministeren været orienteret om, hvordan PET har ageret, er det ifølge Venstres Karsten Lauritzen en »meget alvorlig parlamentarisk situation« for justitsministeren. Folketinget er blevet vildledt i den aktuelle sag, mener Karsten Lauritzen:

»Efter vores opfattelse er det ikke en fyldestgørende redegørelse. Jeg mangler for eksempel at få svar på, hvilken dialog, der har været mellem Justitsministeriet, ministeren og PET i det scenarie, der handler om, at man skulle forsøge at forhindre Pia Kjærsgaard i at deltage i besøget på Christiania. Tilbage står også, at det første planlagte besøg under mystiske omstændigheder blev aflyst. Folketingets retsudvalg fik at vide, at der var tale om en praktisk foranstaltning, når der i virkeligheden var tale om en sikkerhedstrussel,« siger han.

Vil have gransket ministerens rolle

Også regeringens støtteparti, Enhedslisten, ønsker at få justitsministerens rolle i sagen gransket nøje, og EL-retsordfører Pernille Skipper vurderer, at Morten Bødskov vil stå med et »forklaringsproblem«, hvis det viser sig, at han var vidende om PETs ageren.

I redegørelsenfremgår det, at det ifølge PET kunne vise sig sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at gennemføre Pia Kjærsgaards og retsudvalget besøg på Christiania, men efterretningerne var af en sådan karakter, at de ikke kunne deles med nogen af parterne. Derfor overvejede PET en række forskellige scenarier, bl.a. at lade Pia Kjærsgaard og retsudvalget besøge Christiania ved to forskellige lejligheder.

Og »PETs sikkerhedsafdeling ... blev på denne baggrund bedt om at undersøge, om man i afdelingen ... var bekendt med oplysninger om perioder, hvor Pia Kjærsgaard var udrejst af landet eller på anden vis ville være forhindret i at deltage,« lyder det i PET-chef Jakob Scharfs redegørelse.

Han fastslår dog også, at »de videre overvejelser om dette scenarie blev indstillet,« fordi man var bekymret for, om Pia Kjærsgaard som konsekvens fremadrettet ville være tilbageholdende med at dele relevante oplysninger om hendes rejser og aktiviteter.

I forrige uge nægtede Jakob Scharf ellers pure, både for rullende kameraer og i en skriftlig meddelelse, at han skulle have misbrugt oplysninger. Og han fastholder dette i redegørelsen til justitsministeren. Men det fremgår altså, at anklagerne om, at det i hvert fald blev overvejet at kigge i Pia Kjærsgaards kalender for at kunne lægge turen til Christiania på et tidspunkt, hvor hun var forhindret – og det uden at orientere Pia Kjærsgaard selv – holder stik. Over for Folketingets retsudvalg understreger justitsministeren, at han har drøftet med PET, om de fremadrettet bør overveje sådan nogle scenarier i forhold til folketingsmedlemmer med personbeskyttelse – og konklusionen lyder:

»Jeg har på den baggrund meddelt PET, at et sådant scenarie ikke for fremtiden bør indgå i efterretningstjenestens overvejelser om, hvordan man gennemfører personbeskyttelsesopgaven, uden at det pågældende folketingsmedlem er orienteret herom.«

Sagerne der lagde presset

Hvorvidt drøftelserne har fundet sted undervejs i forløbet eller i kølvandet på stormen om Jakob Scharf fremgår ikke, og Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, kræver nu svar på, om det tidligere har været praksis i PET.

»Det er positivt, at justitsministeren skriver, at man for fremtiden ikke skal gøre sådan længere, men det er rigtig nu at få klargjort, om det har været praksis, om det er noget man har gjort sædvanligvis, har man været inde for lovens ramme, og hvem der i så fald har været vidne om det,« siger Pernille Skipper, der undrer sig over, at justitsministeren ændrer praksis i PET, men ikke siger noget om lovligheden af tilfældet med Pia Kjærgsgaard. Sent i aftes afviste justitsminister Morten Bødskov i en skriftlig kommentar, at han kendte til PETs kontroversielle metoder.

»Jeg vil godt gøre det helt klart, at jeg ikke er blevet orienteret om de konkrete scenarier PET arbejdede med i forbindelse med planlægningen af Retsudvalgets og Pia Kjærsgaards besøg på Christiania. Jeg orienteres heller ikke sædvanligvis som justitsminister om efterretningstjenestens konkrete overvejelser i forbindelse med personbeskyttelsesopgaver«

Presset er igennem længere tid vokset på PET-chefen i takt med, at ikke mindst Ekstra Bladet har bragt adskillige historier om Jakob Scharfs person, ledelsesstil og hele samarbejdsklimaet i efterretningstjenesten.

Allerede i september trak 600 politiansatte medarbejdere i PET sig fra det officielle samarbejdsudvalg, og navngivne tillidsmænd i tjenesten har ad to omgange sendt klagebreve over deres leder til Rigspolitiets øverste ledelse. Det var eksempelvis via en af disse klager, at sagen om Pia Kjærsgaards kalender og Christiania-besøget kom frem.

Derudover har der været historier om upassende adfærd over for kvindelige kolleger ved julefrokoster samt at have spist en dyr middag for skattekroner, øremærket terrorbekæmpelse.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har igennem forløbet holdt hånden over sin PET-chef og har adskillige gange erklæret, at han havde fuld tillid til ham.Jakob Scharf stopper i PET ved årets udgang. Det har ikke været muligt at få oplysninger om, hvorvidt justitsministeriet allerede overvejer potentielle kandidater til at efterfølge ham.