Her er sagerne, der fældede Jakob Scharf

En række sager har været medvirkende til, at chefen for PET, Jakob Scharf, tirsdag meddelte, at han fra årets udgang fratræder sin stilling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ulovlig spionage mod Pia Kjærsgaard

Som suppleant i Folketingets retsudvalg ønskede Pia Kjærsgaard (DF) at besøge Christiania, men den idé skal Jakob Scharf ikke have syntes godt om. Han mente, at det ville blive for dyrt for efterretningstjenesten, der konstant yder beskyttelse til politikeren, skriver bt.dk.

I et forsøg på at forhindre besøget, skal Jakob Scharf have bedt en række politifolk om at kigge i Pia Kjærsgaards kalender. Det fremgår af en klage, som fem navngivne tillidsfolk i PET har afleveret til rigspolitichef til Jens Højbjerg.

Elendigt arbejdsmiljø

Ledelse gennem frygt. Sådan beskriver flere ansatte i PET Jakob Scharfs ledelsesstil, og de beretter om et arbejdsmiljø i PET, der er præget af psykisk terror, sladder og stress.

Arbejdsvilkårene, der blev afsløret af Ekstra Bladet, har også været årsagen til, at 600 politifolk i efterretningstjenesten den 13. september trak sig ud af samarbejdsudvalget i protest mod den øverste ledelse. Politifolkene har lige siden nægtet at komme tilbage i udvalget, og senest er de blevet bakket op af HK Politiet med 50 ansatte i PET.

Samarbejdsvanskelighederne fik i november Scharfs højre hånd, administrationschef Mette Lyster Knudsen, til at stoppe med øjeblikkelig virkning, ligesom en af hendes nære medarbejdere, Jakob Benxer, er blevet forflyttet til en stilling i Københavns Politi.

Luksuriøse middage

Under Jakob Scharfs ledelse er der ifølge Ekstra Bladet brugt penge fra de såkaldte »særlige midler« - der er øremærket PETs hemmelige operationer til beskyttelse af rigets sikkerhed - til at betale luksusmiddage for efterretningstjenestens chefer.

Det skete blandt andet den 26. juni 2012, hvor 10 chefer spiste afskedsmiddag for en chef på den eksklusive restaurant Umami i København. Regningen for den aften løb angiveligt op i næsten 10.000 kroner.

Dyre rejser

Minimum syv gange i 2010 og 2011 har Jakob Scharf boet på udenlandske hoteller, hvor regningen har overskredet de 2.089 kr. et hotelværelse ifølge statens satser maksimalt må koste per nat.

Da den afgående PET-chef i oktober 2010 var til møde med europæiske efterretningschefer i Berlin, boede han eksempelvis på et værelse, der var knapt 1000 kr. dyrere end tilladt.