PET blev bedt om at kigge i Kjærsgaards kalender

I en redegørelse om Retsudvalgets og Pia Kjærsgaards besøg på Christiania i 2012 forklarer PET-chefen, at Pia Kjærsgaards rejseaktiviteter skulle tjekkes.

Jakob Scharf holder fast i - som han har gjort gentagne gange - at hverken han selv eller PET har fået oplysninger på »usaglig vis«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Politiets Efterretningstjenestes (PET) sikkerhedsafdeling blev bedt om at se efter i Pia Kjærsgaards (DF) kalender, om hun var rejst ud af landet eller på anden måde forhindret i et besøg på Christiania med Retsudvalget i 2012. Det konstaterer den afgående chef for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, i redegørelsen til Folketinget.

Scenariet med to separate besøg blev opstillet, fordi Kjærsgaard af sikkerhedsmæssige årsager ville være for dyr at have med på Christiania sammen med Retsudvalgets medlemmer.

Anmodningen til medarbejderne i efterretningstjenestens sikkerhedsafdeling er sket uden Kjærsgaards og Retsudvalgets vidende - ifølge PET på grund af »klassificerede og følsomme oplysninger«.

Hvorvidt medarbejderne nåede hele vejen til DFerens kalender, fremgår dog ikke klart.

»PETs Sikkerhedsafdeling, der havde ansvaret for den konkrete sikkerhedsopgave, blev på denne baggrund bedt om at undersøge, om man i afdelingen - som led i personbeskyttelsen af Pia Kjærsgaard - var bekendt med oplysninger om perioden, hvor Pia Kjærsgaard var udrejst af landet eller på anden vis ville være forhindret i at deltage i et eventuelt besøg af Retsudvalget på Christiania ved to forskellige lejligheder...« skriver Scharf i redegørelsen.

Planen blev dog ifølge PET-chefen droppet, fordi et besøg uden Dansk Folkepartis værdiordfører »indebar den risiko, at Pia Kjærsgaard i fremtiden ville være mere tilbageholdende med at dele sikkerhedsmæssigt relevante oplysninger om planlagte rejser og andre aktiviteter med PET, og de videre overvejelser om dette scenarie blev derfor indstillet«.

Derefter holder Scharf fast i - som han har gjort gentagne gange - at hverken han selv eller PET har fået oplysninger på »usaglig vis«.

Tirsdag offentliggjorde PET-chefen, at han forlader sin post. Det sker efter længere tids mediestorm og intern kritik af hans og den øvrige ledelses stil, som over for Ekstra Bladet er blevet kaldt »en blanding af terror og frygt«.