Når nødhjælpen bliver politisk

Venstre opfører sig »udansk«, når partiet vil skære på ulandsbistanden, lyder anklagen fra tre af landets største ulandsorganisationer. Røde Kors og Red Barnet har afvist at være med i annoncen, for de ikke vil fremstå partipolitiske.

Venstre vil skære i ulandsbistanden, hvilket vil ramme verdens fattigste hårdt, mener tre ulandsorganisationer, som derfor har indrykket en annonce henvendt til Venstre. Foto fra det tørkeramte Miyo-distrikt i Etiopien.  Foto: Binyan Mengesha Fold sammen
Læs mere
Foto: Wakgari Alemu
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre svigter verdens fattigste mennesker. Så kontant er kritikken mod partiet fra tre af landets største og mest toneangivende ulandsorganisationer. I en annonce i gårsdagens Jyllands-Posten opfordrer Mellemfolkeligt Samvirke, Ibis og Folkekirkens Nødhjælp Venstre til at trække et omstridt finanslovsforslag om milliardbesparelser på udlandsbistanden tilbage.

»At skære – i forhold til dem, der har allermindst – er udansk og ikke det Venstre, vi kender,« står der blandt andet.

At organisationer laver kampagner baseret på enkeltsager er ikke usædvanligt, men det er overraskende, at de brede folkeligt forankrede organisationer går efter ét enkelt parti. Det siger Lene Bull Christiansen, adjunkt på Roskilde Universitet og ekspert i ulandsorganisationer.

»Jeg kan ikke mindes, at jeg nogensinde har set organisationer gå ud direkte med kritik af et parti på den måde,« siger hun.

Annoncen, som blev offentliggjort strategisk samtidig med, at Venstres landsmøde blev skudt i gang i går, er et modsvar til Venstres finanslovsforslag for næste år. Med formuleringen »I en tid hvor pengene er knappe«, lægger Venstre i udspillet »Ny Udviklingsbistand« op til at skære et godt stykke af Danmarks udviklingsbistand. Mens vi i dag bidrager med 0,83 af bruttonationalindkomsten, vil Venstre sænke tallet til 0,7 procent. I runde tal er det en årlig forskel på 2,5 milliarder kroner.

Det er hjerteblod for organisationerne, siger Lene Bull Christiansen.

»De tager det alvorligt, fordi det er Venstre, som i sol og måne ser ud til at vinde næste valg, Og hvis det virkelig er Venstres politik, så kommer alle de humanitære organisationer til at lide alvorligt under det. De har jo ret i, at det ville være et alvorligt anslag mod verdens fattige,« siger hun.

Red Barnet og flere andre har sagt nej tak

Red Barnet har sagt nej til deltagelse i annoncen, fortæller generalsekretær Mimi Jakobsen. Som tidligere partiformand for Centrum-Demokraterne kender hun om nogen til partipolitik.

»Hvem, der er dansk eller udansk, blander vi os ikke i,« siger hun og uddyber, at Red Barnet ikke er partipolitisk:

»Det styrker vores kamp for børns rettigheder. Vi kæmper for børns rettigheder, uanset hvem, der sidder i regering og opposition,« siger Mimi Jakobsen.

Også Røde Kors blev spurgt, men generalsekretær Anders Ladekarl fortæller, at organisationen sagde nej tak til at være afsender på en konkret kritik af Venstre.

»Røde Kors går ikke ud og politiserer på den måde, som de øvrige organisationer gør,« siger han.

Også flere af de andre store organisationer er modstandere af Venstres finanslovsforslag. Men selv om de var blevet spurgt, havde de ikke villet lægge navn til annoncen.

Læger uden Grænsers formand, Jesper Jørgensen, siger: »Vi går mere efter at få budskabet frem end at pege fingre.«

Cares generelsekretær, Niels Tofte, kalder annoncen »lidt aggressiv« og siger, at Care havde valgt en anden tilgang. Eller som Unicefs generalsekretær, Steen Andersen,erklærer: »Vi er ikke upolitiske, men vi står uden for partipolitik.«

Alle tre understreger, at de ikke ønsker at fordømme den måde, deres kolleger arbejder på.

Organisationerne bag annoncen ved godt selv, at det er usædvanligt at fokusere på et enkelt parti. Men, siger Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i Ibis, man skal vende argumentet om.

»Vi er ikke partipolitiske, vi er ulandspolitiske,« siger han, men tilføjer dog:

»Vi er opmærksomme på, at vi kritiserer et enkelt parti. Det er usædvanligt. Men vi synes også, at det er et meget, meget usædvanligt forslag fra Venstre. Det ville være den største beskæring af dansk udlandsbistand nogensinde,« siger Vagn Berthelsen.

Der er mange af Folkekirkens Nødhjælps private bidragsydere, der stemmer på Venstre, bekræfter generalsekretær Henrik Stubkjær. Men han er ikke bange for at skubbe dem fra sig med den kritiske annonce.

»For mig handler det ikke om et enkelt parti. Det handler om et forslag. Uanset hvem, der havde fremsat forslaget, så ville vi have gjort det samme,« siger han.

Udviklingsminister vil have mere ballade

På en telefon fra Venstres landsmøde i går virkede Venstre ikke sure over at få mærkatet »udansk« sat på sig. Udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen mener kun, det er naturligt, at organisationerne slår fra sig for at varetage deres interesser.

»Det er rigtig fint, at de engagerer sig konkret i denne her debat. Jeg var blevet svært skuffet, hvis de ikke havde gjort det,« siger han, og erkender, at forslaget om at skære i udviklingsbistanden er »kontroversielt«. Udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der tidligere har udtrykt kritik af Venstres nye ulandsstrategi, mener generelt, at de folkelige organisationer er blevet »for pæne«. Så de skal endelig fortsætte med at kritisere både Venstre og regeringspartierne endnu mere.

»Min holdning til folkelige organisationer er, at de skal lave mere ballade,« siger han.