Medier splittede om publicering af ny Charlie Hebdo-forside

En lang række medier vælger at bringe tegningen fra forsiden, som satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag bringer i ca. tre millioner eksemplarer. Men ikke alle ønsker at bringe den.

Mens en lang række danske og internationale medier i dag bringer den tegning, som onsdag vil være på forsiden af satiremagasinet Charlie Hebdo, vælger nogle medier at lade være.

Tegningen viser en langskægget mand, der med hvid turban ser bedrøvet ud med en tåre på den ene kind.

»Alt er tilgivet«; står der over ham, mens han holder et skilt i hånden med de efterhånden ikoniske ord, som er blevet en verdensomspændende sympatierklæring: »Je Suis Charlie« (jeg er Charlie, red.).

Herhjemme bringes billedet bl.a. af Berlingske, BT, Politiken, Ekstra Bladet, Danmarks Radio og TV2, mens Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad ikke bringer tegningen.

Kristeligt Dagblad bringer ikke forsiderne og chefredaktør Erik Bjerager skriver i en mail til Berlingske:

»Kristeligt Dagblad vil ikke optrykke forsiden af det nye nummer af Charlie Hebdo. Hele denne fokus på retten til at publicere satiriske og krænkende tegninger er næsten blevet en banalisering af diskussionen om ytringsfrihed og islamisme. Ligesom de danske Muhammedtegninger har Charlie Hebdos magasinforsider fået deres eget og ukontrollerbare liv som provokation for yderligtgående muslimer,« skriver han og fortsætter:

»Det bedste forsvar for ytringsfriheden er at bruge den til at afdække og debattere, hvad det er i islams historie og teologi, der legitimerer, at nogle muslimer bliver terrorister og slår ihjel i deres egen religions navn. Vi valgte her på avisen i sidste uge ikke at trykke Charlie Hebdos satiretegninger på baggrund af avisens værdigrundlag, der tilsiger, at der ikke er noget selvstændigt formål med at fornærme menneskers tro.«

Onsdagens forside på Charlie Hebdo er den første siden angrebet mod satiremagasinet onsdag i sidste uge, hvor 10 personer med tilknytning til bladet blev dræbt samt to politibetjente. Hertil blev fire personer dræbt under en gidseltagning i et jødisk supermarked.

Siden angrebet har der været stor debat om, hvorvidt medierne i ytringsfrihedens navn bør bringe forsiderne fra Charlie Hebdo, der ofte har skabt røre ved at tegne eksempelvis profeten Muhammed.

Jyllands-Posten, som i 2005 bragte de 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed, valgte i forrige uge at lade være med at bringe tegningerne og bringer heller ikke i dag den nyeste Charlie Hebdo-forside, men har omtalt den i en artikel på jp.dk.

At man ikke bragte tegningerne i sidste uge, skyldes ikke selvcensur, men er et hensyn til sikkerheden på avisen, hvor der er er blevet afværget flere terrorangreb siden Muhammed-krisen. Det sagde Jørn Mikkelsen, chefredaktør på Jyllands, i forrige uge til jp.dk:

»Vi praktiserer en nødvendig omtanke. Jyllands-Posten står i en helt særlig situation. Der gælder en særlig virkelighed for netop os. Vi er nødt til at udvise ekstra agtpågivenhed. Jeg fastholder retten som redaktør til at kunne trykke alle slags tegninger igen på et tidspunkt. Det bliver bare ikke lige nu. Den samme debat kører på nu tiende år, for eller imod for eller imod tegninger med mere. Vi skal videre,« sagde Jørn Mikkelsen til jp.dk.

Aviser i hele verden bringer i dag den nyeste forside fra Charlie Hebdo. Det gælder b.la. for de franske aviser Libération og Le Monde, mens amerikanske medier som Washington Post, LA Times og USA Today også viser forsiden. New York Times linker til en artikel, der viser forsiden, men bringer ikke selv tegningen.

Den engelske avis The Guardian bringer også forsiden - dog er artiklen flankere med en advarsel:

»Advarsel: denne artikel indeholder billeder af en magasin-forside, som kan være stødende,« lyder advarslen.

Lige som en række andre medier bragte Berlingske i forrige uge et udsnit af Charlie Hebdos forsider gennem tiden og vælger også i dag at bringe onsdagens forside. Ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen mener, at der er god grund til at bringe den som journalistisk dokumentation:

»Forsiden af det nye nummer af Charlie Hebdo bliver uden tvivl et ikonisk dokument, som vil blive husket længe på grund af massakren. Derfor bringer vi den som vigtig journalistisk dokumentation. Den hører selvfølgelig til en relevant dækning af denne skelsættende begivenhed,« siger Lisbeth Knudsen.