Mand kan skåle på ligestillingssejr efter klage over vinsmagning kun for kvinder

2.500 kr. er en mand blevet tilkendt i økonomisk godtgørelse, fordi han ikke kunne få lov til at tilmelde sig en vinsmagning for kvinder. Men den slags afgørelser risikerer at få ligestillingsloven til at fremstå latterlig, lyder advarslen.

En mand har fået mulighed for at købe ind til en hæderlig privat vinsmagning, efter at Ligebehandlingsnævnet har tilkendt ham 2.500 kr. i godtgørelse for at blive udelukket fra en vinsammenkomst for kvinder. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

En mand er blevet 2.500 kr. rigere, efter at han følte sig så diskrimineret over at være blevet udelukket fra en vinsmagning kun for kvinder, at han klagede til Ligebehandlingsnævnet.

Manden fik sidste år den ide, at han gerne ville deltage i et arrangement, hvor Philipson Wine inviterede på »en formidabel rejse ud i verden og smage søde vine kombineret med lækre desserter«. Men »kun for kvinder«, som det hed. Efter at have læst om arrangementet i en kundemail kontaktede han Philipson Wine for at finde ud af, om det med »kun for kvinder« kunne have sin rigtighed. Jo, det kunne det, lød svaret.

Så klagede han til nævnet. Og fik medhold. Philipson Wine skulle betale ham 2.500 kroner i godtgørelse for den uret, han var blevet udsat for. Afgørelsen faldt for et par måneder siden, den er netop blevet offentliggjort på nævnets hjemmeside, og manden har fået sine penge.

Ligebehandlingschef: Lad de sager være

Men afgørelser som denne risikerer at få ligestillingsloven til at fremstå »mere eller mindre latterlig i offentligheden«, vurderer ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg fra Institut for Menneskerettigheder.

Instituttet har for nylig udarbejdet en juridisk analyse af, hvordan ligestillingsloven kan blive mere fleksibel og dermed også mere meningsfuld for offentligheden.

»Det er lige præcis en sag som denne, nævnet, men også domstolene, skal holde sig fra. Man skal værne om ligestillingsreglerne, og når man siger, noget er ulovligt, så skal der være rigtig god grund til det,« siger Maria Ventegodt Liisberg.

»Ingen har reelt været udsat for ringere behandling, fordi der, som det er tilfældet i denne sag, har været afholdt et arrangement rettet mod en bestemt målgruppe. Den pågældende mand kunne jo bare være gået til et andet arrangement,« siger Maria Ventegodt Liisberg.

Hun har svært ved at forestille sig, at der kan være folkelig opbakning til, at der »på den her måde bliver stukket en kæp i hjulet på en virksomheds arbejde«:

»Vi lægger op til en mere fleksibel tolkning af loven. Hvor der bliver tolket ud fra en moderne forståelse af ligestilling, som giver plads til skræddersyede tilbud. Ellers risikerer vi, at afgørelserne blive omgærdet af en slags latterlighed,« siger Maria Ventegodt Liisberg.

Såsom?

»At man ikke må forskelsbehandle i pris for samme ydelser, f.eks. forsikringer.«

Men da ikke det med, at der er forskel på frisørpriser for mænd og kvinder?

»Jo, det kan godt være, det lyder fjollet, men det er faktisk et eksempel på ulovlig diskrimination, som domstole og nævn bør slå hårdt ned på. Det holder ikke, at kvinder skal betale mere for en klipning end mænd. Det er i store træk den samme ydelse, og den skal ikke være dyrere for kvinder,« siger hun.

En af de mest opsigtsvækkende sager i Ligebehandlingsnævnet handler om Hotel Bella Sky på Amager og en mand, der – uden nogensinde at have besøgt hotellet – klagede over, at det diskriminerede mænd ved at have en afdeling kun for kvinder. Han fik medhold af nævnet i sin klage og siden også i Østre Landsret, da hotellet valgte at efterprøve nævnets afgørelse. Sagen kostede hotellet 1,3 mio. kr. i omkostninger. Den særlige kvindeafdeling lukkede forrige år.

Siden er loven dog lavet om, så det i dag kun er muligt at klage til nævnet, hvis klager personligt har oplevet det, vedkommende opfatter som forskelsbehandling.

»Krænkelsens grovhed«

Direktør for Philipson Wine i Kokkedal, Peter Wedelheim, kan ikke lade være med at undre sig over den nye afgørelse.

Han erkender, at det var en fejl, at manden i virksomhedens kundesupport fik at vide, at vinsmagningen kun var for kvinder. Han er, »som alle andre mænd«, forklarer direktøren, »meget velkommen til de her arrangementer, hvor vinene er udvalgt efter særligt at falde i kvinders smag«.

»Men jeg kan ikke se, hvordan det at segmentere sine målgrupper og lave specialarrangementer skulle være et problem. Havde det været mig selv, havde jeg nok ikke forfulgt sagen, som manden her har gjort. Hvorfor skulle jeg have en interesse i at deltage i en smagning kun for kvinder, når er så mange andre smagninger,« siger Peter Wedelheim.

Ifølge sekretariatet for Ligebehandlingsnævnet afspejler de 2.500 kr. i godtgørelse det, der bliver kaldt »krænkelsens grovhed«.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!