Ligestilling i 17. sals højde - eller pjat?

Hotel Bella Sky på Amager må ikke længere have en etage kun for kvinder. Ifølge kritikere er det endnu et eksempel på, at ligestillingssager har ramt bagatelgrænsen. Minister vil se på prioriteringen af sagerne.

Han var helst fri – men nu må Allan L. Agerholm, chef for den samlede Bella Center-gruppe, gerne være på den omstridte 17. etage på Hotel Bella Sky på Amager i København. Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere

Nu kan også mænd få glæde af lyserøde stole, skønhedsprodukter og kosmetikspejle på 17. etage af hotellet Bella Sky Comwell, der hidtil har været forbeholdt kvinder.

Østre Landsret afgjorde fredag, at det er i strid med ligestillingsloven, at hotellet på Amager siden 2011 har nægtet mænd adgang på etagen. Den administrerende direktør for Bella Center og Bella Sky, Allan Agerholm, er forundret over dommen.

»For det første har vi ingen efterspørgsel fra mænd på den her etage og har derfor på intet tidspunkt diskrimineret nogen. For det andet er det ærgerligt, at vi som virksomhed ikke har lov til at målrette produkter til en bestemt målgruppe ud fra en rigid tolkning af den danske ligestillingslov. Det er ærgerligt og på grænsen til det latterlige,« siger han.

Dommen er endnu en sag, som kritikere mener har nået bagatelgrænsen for, hvad man skal tage sig af i ligestillingens navn.

I over halvdelen af de sager, hvor Ligebehandlingsnævnet sidste år vurderede, at en person var blevet udsat for forskelsbehandling, handlede det om forskelsbehandling af mænd og kvinder i swingerklubber, på diskoteker og hos frisører. Det viser en opgørelse, som Dansk Arbejdsgiverforenings magasin Agenda har lavet. De 56 sager, hvor klageren fik medhold, tæller bl.a. 17 tilfælde, hvor en bar eller et diskotek forskelsbehandlede mænd og kvinder. Og syv sager hvor klager over forskelsbehandling i swingerklubber fik medhold.

Sagen om Bella Skys kvindeetage – også kaldet Belladonna-etagen – begyndte med en klage fra en mand, der kaldte kvinde- etagen et udtryk for en »dæmoniserende holdning til mænd«. Ligebehandlingsnævnet gav ham ret, og Østre Landret lagde bl.a. vægt på, at mænd ikke har mulighed for at få adgang til etagen i tilfælde af et fuldt booket hotel, samt at de derfor ikke har ret til samme gode udsigt som kvinderne på Belladonna-etagen. Desuden lød det, at forbuddet mod mænd på etagen ikke er »begrundet i et legitimt mål«.

Stor underholdningsværdi

Dommen er en blåstempling af en praksis, hvor man lægger meget vægt på diskriminationsforbuddet i loven og tager meget lidt hensyn til de undtagelser, der også er i ligestillingsloven. Det mener Jacob Mchangama, chefjurist hos den borgerlig-liberale tænketank CEPOS efter at have gennemgået dommen. Han mener, at man i højere grad bør bruge ressourcerne på sager, hvor der er tale om reelle ligestillingsproblemer. For der er stor forskel på f.eks. virksomheder, der ikke vil ansætte kvinder eller muslimer, og et hotel eller et diskotek, der laver specielle tjenesteydelser målrettet et bestemt køn:

»Det er et rigidt system, hvor der bruges ressourcer på sager, der er omkring bagatelgrænsen. De ressourcer kan bruges bedre på sager, hvor der er tale om reelle problemer for ligestillingen,« siger Jacob Mchangama.

Hos ligestillingsorganisationen Kvinfo mener kønsforsker og historiker Jytte Larsen, at sager som Bella Sky og swingerklubberne har fjernet fokus fra de vigtige ligestillingsemner. Hun mener dog ikke, at ligestillingsloven skal laves om. »Det er jo ikke bare loven, for der er masser af afgørelser i Ligebehandlingsnævnet, der aldrig kommer ud i pressen. Det er, fordi den offentlige debat om ligestilling i Danmark har et fejlagtigt fokus på den slags bagatelagtige sager, som har stor underholdningsværdi, men stort set ingen praktisk værdi,« siger Jytte Larsen.

Det er på tide at ændre loven, så der kan komme fokus på reelle ligestillingsproblemer, lyder det fra Mads Rørvig (V), der er medlem af Folketingets Ligestillingsudvalg.

»Det er et massivt wake up call til os politikere om, at ligestillingsloven simpelthen skal laves om. Totredjedele af de sager, der bliver behandlet i Ligebehandlingsnævnet, handler om diskoteker, swingerklubber og nu også hotelværelser. Og der må vi jo bare spørge os selv, om det er de ligestillingsmæssige problemer, vi har i Danmark. Og der er svaret jo nej,« siger Mads Rørvig.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) er i gang med at undersøge, om Ligebehandlingsnævnet selv kan prioritere sine sager. Han respekterer dommen mod Bella Sky, men er ærgerlig over, at sådanne sager kommer til at overskygge de andre ligestillingsudfordringer, der er i Danmark.

»Og det er jo også derfor, at vi har sat det arbejde i gang, så vi kan give Ligebehandlingsnævnet nogle redskaber til at prioritere sager fra, som virker for bagatelagtige,« siger Manu Sareen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ligebehandlingsnævnet.

Michael Ørtz Christiansen og Sune Gudmundsson, Berlingske Nyhedsbureau, har bidraget til artiklen.