»Hvis nogen får ondt i røven over den her kilde, så må cheferne stå på mål for det«

Tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping havde i årevis den direkte kontakt til tys-tys-kilden. Han bliver som den første af de tiltalte i sagen afhørt i retten.

ARKIVFOTO: Tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping udtaler sig tirsdag i retten om sin rolle i brugen af tys-tys-kilden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med skaldet isse, blazer og slidte kondisko sætter Kasper Kopping sig tirsdag i den varme stol i retslokalet i Glostrup.

Den tidligere Se og Hør-journalist er tiltalt i sagen af samme navn, og et centralt tema i afhøringen af ham er, hvordan ugebladet først kom i kontakt med tys-tys-kilden.

Her spiller tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup såvel som Kasper Kopping en central rolle. 24. juni 2008 mødtes de to med manden, »der kunne noget med kort«, på ugebladets redaktion.

Kasper Kopping har som tiltalt i sagen ikke pligt til at udtale sig, men gør det gerne. Han har i øvrigt også skrevet en bog om tys-tys-tiden på ugebladet.

I retten beskriver Kasper Kopping sig selv fra sin tid på Se og Hør som »en af dem, der gerne ville lave forsidehistorier«.

Før afhøringen i retten, mandag aften, har Kasper Kopping skrevet på sin blog om sin tidligere chefredaktør, at han »ikke ønsker Qvortrup noget ondt« og »rigtig godt lide ham«.

Kasper Kopping siger derudover i retten, at han efterfølgende er blevet »rigtigt gode venner« med tys-tys-kilden.

Den royale bryllupsrejse

Den tidligere Se og Hør-journalist forklarer i retten tirsdag, at han i forsommeren 2008 var sat til at dække det nygifte royale par, prins Joachim og prinsesse Marie. Se og Hør havde fået et tip fra en kilde i lufthavnen om, at parret havde købt flybilletter mellem København og Canada.

Men under bryllupsrejsen blev ugebladet ringet op af en person, der senere skulle blive omtalt som »guldkilden« i interne mails.

Vedkommende kunne ifølge Kopping »følge dem rundt i Canada og se, hvor de har været«, og journalisten mærkede med det samme, at denne kilde var speciel.

»Det lå i luften, at han åbenlyst kunne noget, som andre ikke kunne,« siger Kasper Kopping, som med hjælp fra sin guldkilde leverede ikke færre end seks sider om det royale pars bryllupsrejse til den næste udgave af ugebladet.

Ifølge Kasper Kopping var glæden hjemme på redaktionen stor.

»Det var det bedste, der overhovedet kunne ske på Se og Hør på det tidspunkt,« siger han i retten.

Efterfølgende tager daværende chefredaktør Henrik Qvortrup ifølge Kasper Kopping initiativ til et møde med kilden.

Det er sparsomt, hvad Kasper Kopping i retten kan huske om, hvor meget han og Henrik Qvortrup før mødet talte om kilden og det, han kunne. Men det var ikke normalt at holde møder med kilder fra tiptelefonen, siger Kasper Kopping.

Han forstod heller ikke, hvorfor han som »menig journalist« skulle med. Ifølge Kopping blev der på mødet »lavet en aftale om et fremadrettet samarbejde« med manden, der siden er blevet kendt som tys-tys-kilden.

Før mødet vidste de på Se og Hør-redaktionen allerede fra turen til Canada, at det var kreditkortoplysninger, kilden var i stand til at levere.

På mødet 24. juni blev det ifølge Kopping besluttet, at kilden fremover skulle overvåge visse kendtes brug af kreditkort og give Se og Hør besked. I praksis betød det, at Kasper Kopping begyndte at modtage op til flere sms’er dagligt med oplysninger.

Kilden havde en personlig interesse for kendisser og for Se og Hørs verden, fortæller Kasper Kopping, og samarbejdet gik derfor begge veje: Nogle ting sendte kilden automatisk, og andre gange bad ugebladet om oplysninger om specifikke navne.

Kasper Kopping fortæller til retten, at det var ham, der havde den primære kontakt til kilden fra 2008 til samarbejdet ophørte i 2012.

Anklager Henrik Uhl Pedersen spørger den tiltalte, hvordan han havde det med ordningen.

»Ambivalent,« svarer Kasper Kopping:

»Det var fedt for Se og Hør (...), og det var spændende. Jeg trøstede mig som menig journalist med, at cheferne sagde, at det her skulle vi gøre uden at blinke med et øje.«

Kasper Kopping bemærker i retten, at han i perioder har haft dårlig samvittighed over ordningen, men at han på intet tidspunkt overvejede, om han medvirkede til ulovligheder.

»Jeg tænkte på intet tidspunkt, at der var noget strafferetligt ulovligt, og hvis nogen får ondt i røven over den her kilde, så er det cheferne, der må stå på mål for det,« siger Kasper Kopping i retten.

Anklager Henrik Uhl Pedersen studser og bemærker, at han i en politiafhøring har brugt formuleringen »på ikke helt lovlig vis«.

»Jeg ved ikke, hvorfor jeg sagde det, for jeg har på intet tidspunkt tænkt, om det var strafferetligt ulovligt. Det handlede mere om, at (tys-tys-kilden, red) nok ikke blev kåret til månedens medarbejder for det her,« siger Kasper Kopping.

Spørgsmålet er centralt, fordi forsvarsadvokaterne i sagen netop ikke bestrider, at Se og Hør har benyttet sig af den kontroversielle kilde. Derimod bestrider de, at der overhovedet er foregået noget, som efter straffelovens paragraf § 263 er ulovligt.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, bliver det tilsyneladende et hovedtema retssagen igennem.

Fredag sidste uge blev det retslige efterspil i Se og Hør-sagen indledt med specialanklager Morten Frederiksens fremstilling af sagen. Derudover skulle den såkaldte tys-tys-kilde efter planen have været afhørt i retten, men efter råd fra advokat Michael Juul Eriksen valgte han i stedet at tie indtil videre.

De seks anklagede står tiltalt for »uberettiget at have skaffet sig adgang« til oplysninger – eller for at have medvirket eller tilskyndet dertil – om »ikke under 135« kendte personers kreditkorttransaktioner, som det hedder i anklageskriftet.

Alle tiltalte nægter sig skyldige.

Ud over journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen er også tys-tys-kilden, daværende konstituerede chefredaktør Per Ingdal samt de to forhenværende chefredaktører Kim Henningsen og Henrik Qvortrup blandt de tiltalte.